Snimljen iPhoneom
10

Film o siromašnoj djeci u sjenci Walt Disneyja osvojio svjetske kritičare

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Film o beskućnicima koji žive u sjenci Walt Disney Worlda na Floridi, snimljen iPhoneom, postigao je nevjerovatan uspjeh osvojivši svjetske kritičare, što je pouzdan put da osvoji Oskara.

Režiser filma Sean Baker je uz žestoku i srdačnu priču filma "The Florida Project" osvojio američke kritičare, što je pouzdan put da osvoji Oskara, a samim tim i da bude proglašen najboljim filmom.

Film je premijerno prikazan na Cannes Film Festivalu u maju 2017. godine. Prilično dobro za film za koji u početku niko nije bio zainteresovan. Baker je čak i glumca za film pronašao na Instagramu.

Režiser je djelimično bio inspirisan duhom filma "Naša banda" o uličnoj djeci, koji je bio izuzetno popularan tokom tridesetih godina.

Baker je tokom snimanja filma živio u budžetskom hotelu koji kontrolira Walt Disney, zajedno s ljudima koji pokušavaju posjetiocima "najsretnijeg mjesta na svijetu" trenutke učiniti sretnijima.

"Naviknut sam na ovakve priče, na drugu stranu američkog sna - one koji su prepušteni sami sebi", rekao je Baker za AFP.

Podsjetio je na dio populacije koja živi u budžetskim hotelima i pokušava turistima prodati san, a istovremeno ne mogu priuštiti sebi dostojan život.

U divnom pejzažu prodavnica pištolja, salona sladoleda i lanaca restorana, dječijih igrica, gužvi, radnici često testiraju strpljenje dugogodišnjeg menadžera motela, kojeg glumi Willem Dafoe.

Baker je snimao film u malom dokumentarnom stilu u veličanstvenom hotelu Magic Castle u Kissimmeeu, koristeći uglavnom amaterske glumce, stanovnike hotela.

"Želio sam stvarno okruženje i želio sam da se uključi zajednica", rekao je Baker.