Italija
0

Film o papi paničaru koji treba psihologa uzburkao emocije

Sarajevo-x.com
Nanni Moretti (Foto: AFP)
Nanni Moretti (Foto: AFP)
Novi film talijanskog autora Nannija Morettija podijelio je katolike u toj zemlji. Dok jedni pozivaju na njegov bojkot, drugi smatraju da mu je tematika dosadna.

Film o papi sklonom napadima panike, koji treba psihoanalitičara, kritikovan je u utjecajnom vatikanskom listu "Avvernire". Ekspert Salvatore Izzo napisao je da film "Habemus Papam" pokazuje nepoštovanje prema katoličkom vođi.

"Papu ne bismo smjeli dirati. On je stijena na kojoj je Isus pronašao svoju crkvu", kazao je Izzo i dodao: "Zašto bismo finansijski podržavali nešto što vrijeđa našu religiju?"

Film je u Italiji prikazan prije ovogodišnjeg Uskrsa, a ceremonija beatifikacije pokojnog pape Ivana Pavla II planirana je za 1. maj u Vatikanu.

U Morettijevom djelu 85-godišnji francuski glumac Michel Piccoli glumi čovjeka koji nerado postaje papa jer se boji odgovornosti i značaja svog zadatka. Film se prikazuje u 447 kina i tokom prethodnog vikenda zaradio je više od 1,3 miliona eura, primajući uglavnom pozitivne kritike, javlja AFP.

Magazin "Civilta Cattolica" i Radio Vatikan pohvalili su ga jer "ne sadrži ironiju niti karikira papu".

To znači da ne dijele svi biskupi mišljenje Salvatorea Izzoa. Naprotiv, neki od njih vjeruju da je pun poštovanja i pomalo komičan.

Autor je o djelu kazao da predstavlja njegovu slobodu izražaja i dodao kako ga ljudi mogu bojkotovati ali samo nakon što ga pogledaju. Inače, Moretti je dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu 2001. za film "Soba moga sina" i poznat je po ironiji, sarkazmu i kritikama talijanskog premijera Silvija Berlusconija.