Producentima pomoć od Pentagona
0

Film o Osami bin Ladenu već izaziva kontroverze

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Filmski producenti iz Hollywooda, koji pripremaju film o akciji američkih specijalnih snaga u kojoj je ubijen Osama bin Laden, dobijaju pomoć od Pentagona, dok je administracija predsjednika Baracka Obame odbacila zabrinutosti da bi u ostvarenju mogle biti otkrivene povjerljive informacije.

Film bi trebalo da bude prikazan u bioskopima u oktobru naredne godine, ili manje od mjesec dana prije predsjedničkih izbora.

Predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Peter King zatražio je pokretanje istrage o kontaktima između administracije i producenata. 

King je upitao da li su kompromitovani metodi specijalnih operacija. 

Portparol Bijele kuće Jay Carney tvrdi da nisu pomenute povjerljive informacije. 

"Te tvrdnje su smješne. I nadam se da će, pošto se suočavamo sa stalnom terorističkom prijetnjom Ministarstvo unutrašnje bezbjednosti imati mnogo važnijih tema za obradu od filma", rekao je Carney.

Portparol Pentagona Dave Lapan rekao je da Ministarstvo odbrane sarađuje sa producentom Kathryn Bigelow i scenaristom Markom Boalom  koji rade na filmu o akciji u kojem je ubijen Bin Laden. 
U saopštenju Bigelow i Boal navode da film pokriva period tokom tri različite američke administracije koje tragaju za Bin Ladenom, uključujući Billa Clintona i Georgea Busha.

Bigelow i Boal već su sarađivali na filmu "The Hurt Locker", koji je dobio nagradu Oskar, a pripremali su se za film o Bin Ladenu i prije nego što je lider Al -Qaide ubijen u akciji u pakistanskom gradu Abotabadu.