U BKC-u KS
338

Film o legendarnom generalu Armije RBiH Mustafi Hajrulahoviću Talijanu premijerno prikazan

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Večeras je u Bosanskom kulturnom centru KS premijerno prikazan film "Talijan" o legendarnom generalu Armije RBiH Mustafi Hajrulahoviću Talijanu.

Autorica filma je Arijana Saračević-Helać. Režiserje Amer Kulovac, snimatelj Igor Ciković, a za montažu je bio zadužen Dževad Skenderović.

Talijan je bio član Patriotske lige i prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH, ali prije svega ratni strateg koji je u najteže vrijeme bio svjestan zla koje se sprema Bosni i Hercegovini.

Hajrulahović je rođen 22. januara 1957. u Banjoj Luci, gdje je završio srednju školu. Nakon što je Mornaričku vojnu akademiju u Splitu završio s odličnim ocjenama, završio je i školu za pomorskog diverzanta te postao stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Komandant odreda pa zatim i diviziona postao je kao najbolji među diverzantima. Nastavio je stručno obrazovanje, učio italijanski jezik i otišao na školovanje u Italiju. Nešto kasnije, postao je kapetan korvete.

Rat u Sloveniji zatekao ga je na službi u Splitu, gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela Jugoslavenska narodna armija definitivno su ga okrenuli od toga poziva i Talijan je došao u Sarajevo.

Preminuo je 8. marta 1998. u Hamburgu od posljedica infarkta u 41. godini.