Sjećate li se slučaja?
27

Film o katastrofi inspirisan stvarnim događajem iz Švedske trenutno je najgledaniji na Netflixu

N. O.
Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube
Trenutna najgledaniji film na Netflixovoj globalnoj listi, a koji nije na engleskom jeziku, je "The Abyss" - priča o katastrofi inspirisana stvarnim događajem.

Originalno objavljen 2023. godine, "The Abyss" je režirao Richard Holm, a napisali su Holm, Robin Sherlock Holm i Nicola Sinclair.

Priča se vrti oko stanovnika Kirune u Švedskoj, koji se bore da prežive nakon katastrofalnog pucanja stijene koja prijeti da proguta grad. Kiruna je u stvari pravi grad. Međutim, kao što je često slučaj sa mnogim filmovima i TV emisijama, inspiracija ide dalje od toga.

Što se tiče glumačke ekipe, u ovom ostvarenju glume Tuva Novotny kao Frigga, Kardo Razzari kao Dabir, Felicia Maxime kao Mika i Peter Franzén kao Tage.

U suštini, akcioni film sadrži niz seizmičkih događaja, ali prije nego što Frigga, menadžer sigurnosti u rudniku Kiruna, može shvatiti štetu koju je izazvao, nažalost je prekasno. Razorno, pucanje stijene u rudniku dovodi do vrtača, a Frigga mora smisliti kako najbolje evakuirati grad i spasiti što više ljudi.

Priča iz stvarnog života kojom je film nadahnut dogodila se prije četiri godine, kada je izazvan potres eksploatacijom u lokalnom rudniku Kiruna. Potres je dostigao jačinu od oko 4,8 po Rihterovoj skali.

Očigledno je da su filmaši uvelike odstupili od ovoga dodajući mnogo izmišljenih elemenata kako bi dramatizirali film.