|

Film o Jazidkinji koja je preživjela seksualno ropstvo u IDIL-u prikazan na AJB DOC-u

Film o Jazidkinji koja je preživjela seksualno ropstvo u IDIL-u prikazan na AJB DOC-u
91
E. Lj.
22.9.2019. u 22:30
29
komentara
91

dijeljenja
Treći dan drugog izdanja AJB DOC Film Festivala završen je projekcijom filma "Na njenim plećima", potresnom pričom o 23-godišnjoj Nadiji Murad koja je preživjela genocid i seksualno ropstvo u IDIL-u.
Nadia Murad sanjala je o otvaranju salona ljepote u svom selu, no u tome su je spriječile strahote koje su nad Jazidima u Sjevernom Iraku počinjene 2014. godine. Nakon što je preživjela genocid i pobjegla iz seksulanog ropstva Islamske države postala je ključna osoba u nastojanju da se IDIL privede pravdi, a njen narod spasi od istrebljenja.

Bol i strahote koje je preživjela, ova hrabra Jazidkinja pretvorila je u djelovanje i aktivizam na međunarodnom nivou. Njeno potresno i dirljivo svjedočenje pred Vijećem sigurnosti UN-a američka rediteljica Alexandria Bombach čula je u decembru 2015. godine, a u želji da natjera svijet da reaguje odlučila je dokumentovati potresnu životnu priče Nadije Murad.

"Ovakvi filmovi trebaju graditi veze među ljudima, a sve dok ne budemo imali razumijevanja i suosjećanja jedni prema drugima ne vjerujem da svijet može postati bolji", poručila je Bombach.

Film "Na njenim plećima" premijeru je imao prošle godine na na Sundance Film Festivalu, a sarajevska publika imala je priliku pogledati ga u sklopu programa Last Minute Cinema AJB DOC-a.

Alexandria Bombach je nagrađivana snimateljica, montažerka i rediteljica iz Santa Fea u New Mexicu. Osnovala je produkcijsku kuću Red Reel 2009. godine s kojom je producirala svoj prvi dugometražni dokumentarni film "Kadar po kadar". Prije tri godine režirala je film "Afghanistan by Choice" koji donosi zanimljivu priču o fotoreporteru iz Afganistana. Film "Na njenim plećima" njeno je posljednje ostvarenje.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...