|

Film o iskustvu s Golog otoka: "Decenijama su dedini zatvorski dani bili tabu tema"

Film o iskustvu s Golog otoka: "Decenijama su dedini zatvorski dani bili tabu tema"
2
Klix.ba
14.11.2014. u 12:32
40
komentara
2

dijeljenja
Film o iskustvu s Golog otoka: "Decenijama su dedini zatvorski dani bili tabu tema"
Specijalna projekcija filma "Goli/Naked Island", ovogodišnjeg dobitnika Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film, hrvatske rediteljice i producentice Tihe K. Gudac, održat će se 19. novembra s početkom u 19 sati u kinu Meeting Point u Sarajevu.
Rediteljski prvijenac Tihe K. Gudac "Goli" intimistički je dokumentarac o zatočeništvu njenog djeda na Golom otoku, no rediteljici je "zabranjena tema" omogućila da ispriča intimnu, obiteljsku priču, stavljajući politički kontekst u kojem se događa u drugi plan.

"Tri generacije i šest decenija ranije jedan je mladić nestao na četiri godine. Te su četiri godine slomile i njega i njegovu porodicu. Taj je mladić bio moj deda, a njegova je porodica i moja porodica. Decenijama su dedini zatvorski dani bili tabu tema. Naša je porodica izgrađena na vrištećem bolu skrivenom velom šutnje. Nakon pada komunizma saznali smo da je deda bio zatvoren na Golom otoku – zatvoru sličnom gulagu. Prošle su godine novine objavile priču grupe naših bliskih porodičnih prijatelja pod naslovom Prva ispovijest preživjelih s Golog otoka. Kroz razgovore s članovima moje porodice i s ljudima koji su robijali s dedom, kao i čitajući zapečaćene arhive, uspjela sam uspostaviti vezu s dedom koja za njegovog života nije postojala među nama", izjavila je Tiha K. Gudac, s kojom će publika moći razgovarati nakon projekcije.

Domaćini projekcije su Sarajevo Film Festival i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini koji i ovim događajem nastavljaju svoju višegodišnju saradnju u promoviranju dokumentarnih filmova inspirisanih različitim aspektima ljudskih prava.


Tiha K. Gudac (Zagreb, 1982. godine) je diplomirala filmsku produkciju i poslovnu ekonomiju. Ranije se bavila glumom, pozorišnom produkcijom, marketingom, PR-om i aktivnošću u neprofitnom sektoru. Kasnije se gotovo u potpunosti posvetila produkciji audiovizualnih formi i filmskih festivala. Producirala je nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova od kojih su neki nagrađivani, a bila je i članica ekipe na dugometražnim igranim, dokumentarnim i animiranim filmovima.

Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...