"Zovem se Sretna"
111

Film o femicidu privukao pažnju na AJB DOC-u: Život mlade pjevačice obilježile strašne tragedije

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
U okviru šestog AJB DOC Film Festivala prikazan je potresan dokumentarni film "Zovem se Sretna" koji govori o femicidu i dva strašna zločina koja su pogodila Tursku.

Pop-zvijezda u usponu Mutlu Kaya (Mutlu na turskom znači sretna) za dlaku je izbjegla pokušaj femicida.

Naime, 2015. godine, tada devetnaestogodišnja Mutlu takmičila se u muzičkom showu na nacionalnoj televiziji.

S obzirom da Mutlu dolazi iz konzervativne regije Diyarbakir na jugoistoku zemlje, gdje živi većinski kurdsko stanovništvo, nakon pojavljivanja na televiziji dobijala je brojne negativne komentare zbog "neprikladne" odjeće i izgleda tokom nastupa.

No njen uspjeh u showu najviše je zasmetao njenom bivšem dečku Veyselu Ercanu.

"Ako nećeš biti moja, nećeš biti ničija", jedan je od posljednjih poruka koje je poslao prije nego joj je došao na vrata i upucao je u glavu.

Mutlu je jedva preživjela, no po izlasku iz bolnice morala je sve ponovno učiti - jesti, hodati, pričati...

Najveća podrška procesu izlječenja bila joj je sestra Dilek uz koju se osjećala najsigurnije.

Veyselu Ercanu dobio je samo 15 godina zatvora što je Mutlu i njenu porodicu dodatno pogodilo.

"To znači da on može izaći za koju godinu i živjeti normallno, a ja ću još uvijek biti vezana za ova kolica", rekla je Mutlu u dokumentarcu.

Mutlu i njenu porodicu zadesila je još jedna velika tragedija

Kao da joj sudbina nije bila dovoljno teška, nekoliko godina kasnije, njenu sestru ubio je vojnik s kojim je bila u vezi.

Ova tragedija pogodila je cijelu porodicu, a Mutlu je odlučila da će se boriti dok ubojica njene sestre ne dobije zasluženu kaznu. Diljem Turske pokrenuti su protesti u kojima su žene stale jedna uz drugu kako bi se zaštitle i pružile podršku svim žrtvama nasilja i femicida.

Nakon teške i mučne borbe, ubojica Dilek osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu, a Mutlu je istaknula kako se nada da će ta presuda učiniti da se smanji broj femicida u Turskoj.

Uprkos teškim tragedijama, Mutlu je nastavila sa svojim životo i muzičkom karijerom, a jednu od svojih prvih pjesama posvetila je sestri Dilek.

Izvršni producenti filma su Monica Garnsey, Adam Bullmore, Nevine Mabro, Siobhan Sinnerton, a producent je Nick Read.

Film "Zovem se Sretna" prikazan je u takmičarskom dijelu programa AJB DOC-a.

Kompletan program AJB DOC Film Festivala pogledajte na web stranici. Ulaznice po cijeni od pet KM možete nabaviti u Cineplexxu. Radno vrijeme box officea tokom vikenda je od 11 do 22 sata.