Jahorina Film Festival
69

Film "Nomofobia" Ade Hasanovića osvojio Zlatni javor za najbolji kratki film

FENA
Hasanović sa ekipom filma "Nomofobia"
Hasanović sa ekipom filma "Nomofobia"
Bosanskohercegovački reditel Ado Hasanović je za film "Nomofobia" na nedavno završenom Jahorina Film Festivalu osvojio Zlatni javor za najbolji kratki film u regionalnoj selekciji.

Film je italijansko-bosanska produkcija i u njemu glume italijanske glumice, Tiziana Bagatella i Lisa Granuzza di Vita.

”Nomofobia” nudi nepokolebljiv pogled na sukob između majke i kćerke i istražuje širi problem generacijskih razlika između roditelja i njihove djece. Sa dramatičnim završetkom, film nas ostavlja s pitanjima o izazovima punoljetnosti u eri moderne tehnologije i društvenih mreža.

"'Nomofobia' je moj posljednji kratki film, traje 14 minuta i snimljen je u jednom kadru. Inspirisan je istinitim događajem i donosi priču o maloljetnoj djevojčici koja je ubila svoju majku nakon što joj je ona oduzela telefon zbog loših ocjena. Nomofobija je strah da budete bez mobilnog telefona i to je definitivno bolest 21. stoljeća. Imao sam dobru ekipu, film smo snimili za jedan dan, ali tome je prethodilo 100 dana priprema", kazao je Hasanović.

Ovo je šesta nagrada za film "Nomofobia" koji je, između ostalih, osvojio nagradu žirija za najbolji kratki film na 16. Bosanskohercegovačkom film festivalu u New Yorku i četiri nagrade na dva italijanska film festivala; Corto Fiction Film Fest i Pordenone Film Festival. Također je prikazan na Sarajevo Film Festivalu ove godine.

Film nastavlja svoj put i ide na filmske festivale u Fano, Tuzlu, Atinu, Beograd, Texas, Reggio Emiliju…