|

Film "Na putu" nagrađen na 31. Festivalu evropskog filma u Belgiji

Film "Na putu" nagrađen na 31. Festivalu evropskog filma u Belgiji
0
F
FENA
19.11.2010. u 16:04
2
komentara
0

dijeljenja
Film "Na putu" nagrađen na 31. Festivalu evropskog filma u Belgiji Zrinka Cvitešić u filmu "Na putu" (Foto: Šime Eškinja)
Film “Na putu“ bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić nagrađen je kao najbolje filmsko ostvarenje na 31. Festivalu evropskog filma u belgijskom gradu Vitronu.
Nagradu je uručio gradonačelnik Vitrona Michel Thiry.

“Veoma sam sretna. Pravljenje ovog filma je bio moj vlastiti put u nepoznato. Pokušala sam kroz moje likove ukazati da klerikalizacija Evrope i svijeta postaje sve više zabrinjavajuća. Desničari i netolerancija danas dominiraju Evropom. Umjesto ljubavi i razumijevanja različitosti, mi rušimo mostove jedni prema drugima i nemamo međusobni dijalog... Poput Lune i Amara mi ne znamo kako da razgovaramo i kako da postanemo bolji ljudi. Ako ovaj film pokrene bilo kakav dijalog, ja ću biti sretna i zahvalna, a festivali i nagrade dosta pomažu", rekla je rediteljica prilikom dodjeljivanja nagrade za njen film, saopćeno je iz Deblokade.

Osim filma "Na putu, u konkurenciji su bili i francuska filmska ostvarenja “Potiche” reditelja Francoisa Ozona s Catherine Deneuve i Gerardom Depardieuom u glavnim ulogama, “Le nom des gens” reditelja Michela Leclerca, kao i filmovi: “Baciami Ancora” (Gabrielle Muccino) iz Italije, “Slovenka” reditelja Damjana Kozole iz Slovenije te više drugih filmova iz različitih zemalja.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...