49 najboljih
447

Film "Muškarci ne plaču" nominovan za nagradu Evropske filmske akademije

Klix.ba
Evropska filmska akademija objavila je naslove 49 najboljih evropskih filmskih ostvarenja nominovanih za Evropsku filmsku nagradu 2018. godine, među kojima je i film "Muškarci ne plaču" u režiji Alena Drljevića u produkciji Deblokade Sarajevo.

Bogatu raznolikost evropske kinematografije ilustrira i činjenica da nominovani filmovi stižu iz 35 evropskih zemalja. Iz 20 zemalja koje broje naviše članica i članova EFA-e, izglasan je po jedan film koji je direktno ušao na listu za selekciju.

U narednim sedmicama, više od 3.500 članova Evropske filmske akademije glasat će za nominacije u kategorijama evropskog filma, redatelja/ice, glumca, glumice i scenarista/ica. Nominacije će biti objavljene 10. novembra 2018. na Festivalu Evropskog Filma u Sevilli, u Španiji.

Žiri će također odlučivati o dodjeli EFA Excellence Awards u kategorijama najbolji evropski direktor/ica fotografije, montažer/ka, scenograf/kinja, kostimograf/kinja, šminker/šminkerica, kompozitor/ica, montažer/ka zvuka te supervizor/ica vizuelnih efekata.

Dodjela 31. Evropskih filmskih nagrada i predstavljanje pobjednika održat će se 15. decembra 2018. u Sevilli.

Evropska filmska akademija je osnovana 1989. godine a njen prvi predsjednik bio je švedski režiser Ingmar Bergman. Ova organizacija okuplja više od 3.000 evropskih filmskih profesionalaca s osnovnim ciljem promovisanja evropske kulture i umjetnosti. Tokom godine, EFA inicira i učestvuje u nizu aktivnosti koje se bave filmskim politikama sa ekonomskog, umjetničkog i trenažnog aspekta. Program uključuje konferencije, seminare i radionice, a zajednički cilj je izgradnja mosta između kreativnosti i industrije. Sve ove aktivnosti kulminiraju na godišnjoj prezentaciji Evropskih filmskih nagrada.

Više informacija o nominovanim filmova možete naći na www.europeanfilmawards.eu iwww.europeanfilmacademy.org.