Film/TV
235

Film mlade sarajevske rediteljice Mirne Dizdarević na festivalu bh. filma u New Yorku

Piše: L. Č.
Iz filma "Iskupljenje"
"Iskupljenje", kratki igrani film mlade sarajevske rediteljice Mirne Dizdarević će 23. maja biti prikazan u New Yorku, u kultnom Tribeca Cinemas kinu u sklopu Bosnian-Herzegovinian Film Festivala. Film je nominovan u dvije kategorije - za najbolji kratki film po izboru žirija i za najbolji film po izboru publike.

Mirna Dizdarević je rođena 1992. godine u Sarajevu, a diplomirala je režiju na Sarajevskoj filmskoj akademiji (Sarajevo Film Academy). Kratki igrani film "Iskupljenje" je njen diplomski rad, koji je već dobio nagradu za najbolji studentski film na prošlogodišnjem 20. Sarajevo Film Festivalu.

Film "Iskupljenje", u kojem igraju bh. glumci Tatjana Šojić i Benjamin Bajramović, a koji se bavi tematikom oprosta, već je prikazan u Beogradu i Chicagu, a u julu ide na Maremetraggio festival kratkog filma u Trstu.

"Drago mi je da je film pronašao svoj put i van granica BiH jer mislim da je tema univerzalna i da je pitanje oprosta i pronalaska unutarnjeg mira nešto sa čime se svi borimo u sebi", kaže rediteljica za Klix.ba i dodaje kako je u pitanju univerzalna tema u kojoj se mogu pronaći mnogi gledaoci.

"Dva lika u filmu, Olga (Tatjana Šojić) i Goran (Benjamin Bajramović) su stavljeni u situaciju gdje oboje traže iskupljenje. Olga mora donijeti odluku u surovim okolnostima koje nisu jednostavne ni za jednu majku, dok Goran u istim traži ponovni smisao života", pojašnjava rediteljica i dodaje kako joj je ovaj film, pored toga što je bio rediteljski izazov, od velikog značaja za nju kao osobu koja i dalje traga za identitetom.

"Šta je to što nam vraća mir– zaborav ili oprost? Kako nam se može iskupiti neko ko nam je uzeo najdražeg? Šta učiniti kada se pojavi krivac, otmičar razloga za življenje, ubica? Da li nas progone naše tajne? Jesmo li svi jednako sposobni i za dobro i za zlo?", pitanja su kojima se bavi ovaj film.

Mirna Dizdarević je autorica i dokumentarnog filma "Vita Mulier" koji je snimila na drugoj godini studija režije, a koji je prikazan i na 19. Sarajevo Film Festivalu, u programu Bh. Film.

Ovim dokumentarcem je, kaže, nastojala potaknuti ljude da promišljaju o stanju u kojem se nalazi bh. kultura, te kako jedna od najljepših umjetnosti, balet, odumire u našem gradu.