Veliki uspjeh
48

Film "Mater" Jure Pavlovića osvojio četiri nagrade na Pula Film Festivalu

L. K.
U Puli je jučer okončano 67. izdanje Pula film festivala, a dugometražno debitantsko ostvarenje hrvatskog reditelja Jure Pavlovića "Mater" Jure Pavlovića osvojio je četiri nagrade.
Pavlovićevom filmu dodijeljene su tri Zlatne Arene - za glavnu žensku ulogu Dariji Lorenci- Flatz, za oblikovanje zvuka Martinu Semenčiću i za kameru Jani Plećaš, a reditelj Jure Pavlović dobio je nagradu "Breza" za najboljeg debitanta.
Film "Mater" donosi priču o Jasni, koju je utjelovila Daria Lorenci-Flatz, koja nakon što dobije vijest o terminalnoj bolesti majke Anke, koju tumači Neva Rošić, koja živi sama u selu u dolini Neretve, ostavlja svoj užurbani porodični život u Njemačkoj i odlazi u posjetu majci kako bi, između ostalog, omogućila njenu prisilnu hospitalizaciju. Međutim, posjeta se produžava te na vidjelo počinju izlaziti stare porodične tajne koje će ih obje natjerati da preispitaju narušene porodične odnose.

Jure Pavlović je hrvatski reditelj i scenarist koji se prije četiri godine proslavio osvajanjem nagrade Evropske filmske akademije za kratki film "Piknik". Film "Mater" nastao je kao hrvatsko-bosanskohergegovačko-srpsko-francuska koprodukcija. Distributer filma je Syndicado Film Sales.

Bosanskohercegovački producent je Srđan Šarenac i Novi Film, a film je podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Nagrade su dodijeljenje na pozornici Arene u petak, 4. septembra. Žiri ovogodišnje Pule čine: Lina Kežić, Dana Budisavljević, Ksenija Marinković, Vesna Mort i Danko Vučinović.

Podsjetimo, ovogodišnje izdanje Pula film festivala otvoreno je 29. augusta premijerom hrvatsko-švicarskog filma "Mare" rediteljice Andree Štake, a zatvoren je jučer dodjelom nagrade dobitnicima Zlatnih Arena u Puli i prikazivanjem filma "Berge Istra".