U novom programu
0

Film "Malmkrog" premijerno prikazan na 70. Berlinaleu

L. K.
Purivara, Puiu, Peranson, Kurić i Chatrian na premijeri filma
Purivara, Puiu, Peranson, Kurić i Chatrian na premijeri filma
Na 70. Berlinaleu, u programu Encounters, novom programu međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, održana je premijera novog filma jednog od najvećih autora današnjice, reditelja Cristija Puiua "Malmkrog".

Film je koprodukcija Rumunije, Srbije, Švicarske, Švedske, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. U Bosni i Hercegovini film je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajeva.

Koproducent filma iz BiH je "Produkcija Sarajevo 2006" i producent Mirsad Purivatra, koji je s Puiujem sarađivao i 2016. na njegovom filmu "Sieranevada", koji je prikazan u takmičarskom programu 69. filmskog festivala u Cannesu.

Ekipu filma "Malmkrog" pozdravili su umjetnički direktor Berlinalea Carlo Chatrian i direktor programa Mark Peranson, a na premijeri je bio i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić. Svjetska premijera filma "Malmkrog" službeno je otvorila program Encounters, čiji je cilj da obogati zvaničnu festivalsku selekciju raznovrsnim novim narativnim i dokumentarnim filmovima. O dobitnicima nagrada za najboljeg reditelja, najbolji film i specijalnoj nagradi žirija odlučivat će tročlani žiri programa Encounters.

Scenarij za film napisao je Cristi Puiu, prema tekstu Vladimira Solovyova. Uloge u filmu ostvarili su Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot i István Téglás.

Film je prikazan u novom programu 70. Berlinalea
Film je prikazan u novom programu 70. Berlinalea

Cristi Puiu je scenarista i reditelj poznat po nagrađivanim filmovima Smrt gospodina Lazarescua (2005), Aurora (2010) i Sieranevada (2016). Godine 2010. je predsjedavao žirijem Takmičarskog programa – igrani film Sarajevo Film Festivala; 2013. Festival mu je posvetio svoj “Tribute to” program, a 2019. Puiu je bio gost 25. Sarajevo Film Festivala i predavač na Talents Sarajevo programu.