Film/TV
0

Film "Lady Chatterley's Lover" osvojio pet francuskih filmskih nagrada Cesar

Sarajevo-x.com
Marina Hands; Foto: AP
Marina Hands; Foto: AP
Adaptacija romana "Lady Chatterley's Lover" autora D.H. Lawrencea je proglašen najboljim francuskim filmom za 2006. godinu, a pored toga ovaj film je dobio još četiri Cesara – francuske verzije Oskara.

"Lady Chatterley", film kojeg je režirao Pascale Ferran, prati priču žene bogatog i paraliziranog zemljoposjednika, koja upada u strastvenu ljubavnu vezu sa šumarom.

Marina Hands, glumica koja glumi damu o kojoj se radi, je osvojila nagradu za najbolju glumicu, a film je osvojio nagrade za najbolju filmsku adaptaciju, kostimografiju i kinematografiju.

Film "Indigenes" – koji se u SAD prikazuje pod nazivom "Days of Glory" – je osvojio samo jednog Cesara, i to za najbolji originalni scenario, a bio je nominiran u devet kategorija. Ovaj film, koji govori o vojnicima iz francuskih kolonija Afrike koji su pomogli u oslobađanju Francuske od nacista u II Svjetskom ratu, nominiran je za Oskara u kategoriji za najbolji strani film.

Film "Little Miss Sunshine", priča o porodičnom putovanju na dječje natjecanje u ljepoti, dobio je Cesara za najbolji strani film. Cesar za najboljeg glumca otišao je Francoisu Cluzetu za ulogu u filmu "Ne le dis a personne", triler o čovjeku koji traga za svojom bivšom ljubavnicom, za koju je vjerovao da je mrtva, a koju otkriva na Internetu. Guillaume Canet, redatelj ovog filma, je dobio nagradu za najbolju režiju.

Film o 40-godišnjoj političkoj karijeri Jacquesa Chiraca dobio je nagradu za najbolji dokumentarni film. Chirac (74) će nakon francuskih predsjedničkih izbora u maju okončati svoju 12-godišnju predsjedničku karijeru.