AJB DOC Film Festival
113

Film "Kuća male zvijezde" o Nudžejmi Softić razbija stereotipe i motiviše na promjene

E. Lj.
Filmom "Kuća male zvijezde", koji će biti prikazan na AJB DOC Film Festivalu, hrvatska novinarka i rediteljica Slađana Lučić donosi inspirativnu priču o unutrašnjoj snazi pojedinca da pobijedi vlastite strahove, stvori promjenu koju priželjkuje i motiviše druge na promjene.

"Kuća male zvijezde" priča je o životu Nudžejme Softić, lektorice na sarajevskoj Al Jazeeri Balkans, žene koja je svojim postupcima dokazala da je u životu moguće biti ko želiš, da je moguće postati bolji čovjek, pobijediti vlastite strahove i predrasude, pa čak i okolinu koja te ne podržava. Film je premijerno prikazan na 25. Sarajevo Film Festivalu gdje je izazvao veliki interes publike koja je s projekcije izlazila vidno dirnuta, a prve reakcije ekipa ovog filma doživjela je veoma emotivno.

"Premijerno prikazivanje 'Kuće male zvijezde' na SFF-u bilo je rasprodano danima unaprijed i na kraju je organizirana još jedna projekcija zbog velikog interesa publike. Bilo je tu suza, smijeha, nevjerovatne topline i bliskosti, jer su s nama bili članovi porodice, prijatelji i poznanici. 'Kuća Male Zvijezde' građena je dvije i po godine i mnoge osobe koje su došle na premijeru u međuvremenu su postale dio filmske ekipe. Njihova imena s razlogom su našla mjesto na odjavnoj špici filma, jer su nam pomogli u najtežem trenutku, kada smo ostali bez sredstava za završetak projekta. Novcem prikupljenim u crowdfunding kampanji uz njihovu podršku ispričali smo priču do kraja", ispričala je Lučić.

Produkciju filma potpisuje Tamara Babun koja nam je ispričala kako su je Slađana Lučić i Tanja Novak jedne večeri nazvale Skypeom iz Sarajeva i ispričale Nudžejminu priču. Tamara je odmah predložila saradnju, a danas je, ističe, zahvalna za iskustvo rada na ovom filmu.

Foto: Muhamed Osmanagić
Foto: Muhamed Osmanagić

"Nudžejma i ja smo sličnih godina, imamo dosta sličnih interesa i pripadamo jednoj generaciji koja je okončala gledanje u prošlost i traženje problema u svakoj životnoj situaciji. Nas zanima gledanje unaprijed, traženje humanih i pozitivnih rješenja za sve čime nismo zadovoljni i uočavanje prilika u darovima koje nam život nudi. Moj je producentski stav da publika zaslužuje filmove u kojima saznaje da je moguće preživjeti nedaće i traume i uzeti vlastiti život u svoje ruke. Moj je privatni stav da svi, naročito u našem regionu, na kinoplatnu treba da vide više aktivnih ženskih junakinja", rekla je Tamara.

Snaga volje stvara promjene koje priželjkujete

Nudžejma Softić je u životu doživjela mnogo udaraca - početkom rata ostala je bez oca, kozaračkog imama Hamida ef. Softića, a šesnaest godina kasnije njena porodica ostala je bez očuha na sedam i po godina. Toliko je vremena Imad al Husin proveo u imigracionom centru kao "prijetnja za nacionalnu sigurnost", iako nikakva optužnica nikad nije podignuta. Ipak, ono što ju je natjeralo da se pokrene je razvod koji je uslijedio nakon samo tri mjeseca braka. Kako bi se izvukla iz teškog stanja, počela je trčati, a nedugo nakon toga postaje jedna od malobrojnih žena s hidžabom koje završavaju trku Ironman 70.3.

"Ja sam u životu štreber i kad postavim cilj do njega idem makar morala glavom kroz zid. Na tom putu bilo je mnogo teških momenata, u nekim prilikama nesavladivih, onih koji su me mijenjali iz temelja. Kad se sada s distance vratim na njih i kad govorim o njima, vidim da je sve trebalo biti apsolutno tako. Svaki pokušaj, svaki neuspjeh, svako ponovno ustajanje desili su se baš kako su i kad su trebali. Smirivali su mi ego, učili da nije gotovo dok nije gotovo, jačali, pripremali na kraju krajeva za cilj koji sam sama sebi postavila – Ironman. Da sam ona ista s početka, ja to takmičenje nikad ne bih završila. Sve što se u međuvremenu izdešavalo učinilo je da sam za to takmičenje sada spremnija nego ikad. Ako shvatite da promjene i jačanje moraju boljeti, ali da će se isplatiti, nema sumnje da ćete do cilja i doći, kad-tad", rekla je Nudžejma.

Da bi završila trku Ironman 70.3 savladala je strah od vode, naučila plivati i voziti bicikl. Pomjerala je vlastite granice pokazujući okolini da ništa nije nemoguće, no ipak je na svom putu ka uspjehu naišla na mnoge predrasude i nerazumijevanje.

"Trebalo je stisnuti pa pokazati da ženama nije mjesto samo u kuhinji, već svuda gdje one žele da im bude mjesto, a posebno je trebalo stisnuti i to uraditi s hidžabom na glavi. Većina misli da nas, ako imamo hidžab, mogu uklopiti u neke svoje predrasude i okvire i da van toga nema ni života ni nas. Ja ništa nisam radila s ciljem da mijenjam nečija mišljenja, već sam mijenjala sebe i bježala iz nametanih okvira, zato što sam bila i jesam mnogo više od toga. Osjećala sam da je tako ispravno i da nije moj problem ako ljudi o vjeri ne promišljaju, već je uzimaju zdravo za gotovo i kako njima odgovara. Drago mi je što su se stvari počele mijenjati i što više nisam jedina koja mijenja sebe – sad je to promjena kod velikog dijela društva u kojem živimo i zbog toga sam veoma sretna. Sjajno je kad vidite da je lična promjena povukla za sobom lavinu istih i kad sebe prepoznate u mnogim ljudima oko sebe. I nije jednostavno biti 'crna ovca', ali se isplati ako ste sigurni da radite dobru stvar", ispričala je.

Dvoipogodišnje putovanje ka cilju

Njenu trku za srećom, dvoipogodišnji put do cilja, pomno je pratila ekipa filma predvođena Slađanom Lučić, a među najemotivnijim trenucima izdvajaju snimanje u Prijedoru na Dan bijelih traka i suočavanje sa stravičnim zločinima koji su u ovom gradu počinjeni devedesetih godina prošlog stoljeća.

"Bilo je puno emotivnih trenutaka, snimanje u Prijedoru i Kozarcu za Dan bijelih traka, prvi neuspjeh na half Ironman triatlonu u Austriji, do onih sretnih, druženja sa članovima grupe Trčanje i to, jednog vjenčanja i otkrivanja novih životnih ciljeva", rekla je Slađana prisjećajući se.

Slađana Lučić i Nudžejma Softić (Foto: Aida Redžepagić)
Slađana Lučić i Nudžejma Softić (Foto: Aida Redžepagić)

Glavna protagonistica filma priznaje da nije bilo lako dijeliti najskrovitije dijelove svoje duše, koje u momentima ne smijemo ni sami sebi priznati, znajući pritom da će to nekad gledati i ističe kako je ponosna na finalni proizvod.

"Koliko god nije bilo jednostavno, to nas je vezalo, a zbog toga što smo bili tako vezani napravili smo dobar film. Kad smo izašli pred publiku nakon prvog prikazivanja, to je bilo jednako prolasku kroz neki finish line za koji ste se dugo i predano spremali", rekla je.

Na svom putu do cilja Nudžejma je pomagala svima koji su spremni uložiti malo truda da promijene igru života nabolje.

"Život je prekratak da ga živite ispunjavajući tuđa očekivanja. Svako ima svoju šansu i sve što vama savjetuju, neka primijene u svom životu, a vi svoj živite po svojim pravilima", poručila je Nudžejma.

Osim Slađane Lučić i Tamare Babun na ovom filmu radili su direktor fotografije Vjeran Hrpka i Ana Štulina koja je bila zadužena za montažu te Merima Ključo koja je radila muziku. Film je snimljen u koprodukciji s Al Jazeerom Balkans, a podržan je sredstvima Hrvatskog audiovizuelnog centra. Projekcija filma će u sklopu programa AJB biti upriličena u Cinema Cityju 24. septembra u 21 sat.