Film/TV
0

Film "Kordon" G. Markovića pobjednik festivala u Montrealu

Klix.ba
Hristina Popović u filmu 'Kordon'
Hristina Popović u filmu 'Kordon'
Film "Kordon" Gorana Markovića je na 27. međunarodnom filmskom festivalu koji je jučer završen u kanadskom gradu Montrealu osvojio najviše priznanje - "Grand Prix" u zvaničnoj konkurenciji.

Takvu odluku donio je sedmočlani žiri, čiji su kopredsednici Sveđanin Jan Troel i poljsko-francuski reditelj Andzej Zulawski, a članovi istaknuti glumci, reditelji i drugi ugledni filmski radnici iz Sjeverne Amerike i Evrope.

"Profesionalac" Dušana Kovačevića, drugi predstavnik Srbije i Crne Gore u takmičarskom festivalskom programu, osvojio je nagradu za najbolji scenario, te nagradu žirija Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI.

Scena iz filma 'Profesionalac'
Specijalnu nagradu žirija i drugu nagradu publike osvojio je kanadski film "Gas bar blues", u režiji Louisa Belangera.

Isti film osvojio je i drugu nagradu publike, dok je prva pripala španskom filmu "Planta 4a" (Četvrti sprat) Antonija Mercera, osvajača "Grand Prixa" za najbolju režiju.

Prva nagrada publike pripala je španskom reditelju Antoniju Merceru
Osim nagrada za najboljeg glumca (Talijan Silvio Orlando) i najbolju glumicu (Argentinka Marina Glezer), dodijeljena su i tri specijalna priznanja za izuzetan doprinos razvoju svjetske kinematografije. Dobitnici su švedski glumac Erland Josephson, američki reditelj Martin Scorcese i kanadski producent Denise Robert.

Dodijeljene su i druge nagrade, među kojima "Zlatni zenit" za najbolje filmove prikazane u programima pojedinih kontinenata: Evrope, Azije, Afrike, Okeanije, kao i tri američke selekcije: Kanade, SAD i Latinske Amerike.

Od 27. avgusta do 7. septembra na Festivalu u Montrealu prikazano je 440 dugometražnih i kratkometražnih filmova iz oko 70 zemalja.

Zbog tradicionalno velikog interesa publike (posjeta premašuje 300 hiljada gledalaca), takmičarski filmovi prikazivani su više puta.