Kuda ideš, Aida
264

Film Jasmile Žbanić snima se u velikoj tajnosti u Stocu, ekipa Klix.ba je "zavirila" na set

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Novi film Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida" (Kuda ideš, Aida) u velikoj tajnosti snima se u Hercegovini. Ekipa portala Klix.ba fotografisala je set i zabilježila atmosferu sa snimanja nekoliko scena u Stocu.
Kako se od ranije zna veći dio filma bit će sniman u gradu na Bregavi, a neke scene i u Mostaru, Čapljini i Sarajevu. Iako snimanje traje već mjesec dana, sve se drži u medijskoj ilegali. Set obezbjeđuju policajci MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona te brojni zaštitari.

Mi smo ih "posjetili" dok se snimalo u blizini autobusne stanice u Stocu. Ne treba mnogo razmišljanja da se shvati da je film ratne tematike. Dominiraju vojna vozila, UN-ovi džipovi, ljudi u maskirnim uniformama i nezaobilazni plavi šljemovi.

Nakon nekoliko minuta, kada su filmaši spazili novinarski ekipu, uslijedio je policijski tretman koji nije mnogo drugačiji od onog kojeg novinari u Hercegovini prolaze kada izvještavaju sa mjesta nesreće, eksplozije ili pucnjave.

No, Stolac ovih dana izgleda pomalo kao Hollywood, dok istovremeno podsjeća na teške dana 1993. godine.

Snimanje filma trebalo bi trajati 45 dana, a ekipa je imala dosta problema s dopuštenjima za snimanje jer se planira koristiti teško naoružanje i tenkovi. Pojedine scene bit će snimane i u Mostaru, tačnije u bivšem logoru Heliodrom. Nakon toga je planirano snimanje u Čapljini i Sarajevu.

U glumačkoj postavi su, između ostalih, Emir Hadžihafizbegović, Izudin i Dino Bajrović, Ermin Sijamija i Minka Muftić. Planiran je i angažman velikog broja statista za koje su organizovani kastinzi.