Jedinstvena drama
7

Film "Iluzije", nominovan za Oscara, u bh. kinima

Klix.ba
Distributerska kuća Tropik Film & video najavljuje strastveni biografski film o avangardnom umjetniku "Iluzije" koji u naša kina stiže 6. jula.

Film će od 6. jula igrati u Cineplexxu Palas Banja Luka, od 13. jula u Multiplexu Ekran Zenica, a od 20. jula u Meeting Pointu Sarajevo.

Učesnik Oktobarske revolucije nije se prepoznao u primjenjivanju ruskog komunizma, iako je oženio rusku kiparicu koja je dijelila njegovo shvatanje užasne stvarnosti i teškog položaja slobodnih umjetnika u Poljskoj.

Odbijanjem estetike "socijalističke stvarnosti", počeo je njegov pad: izbačen sa univerziteta, invalid sa pola lijeve ruke i noge, izbrisan iz umjetničkog sindikata uprkos podršci bivših studenta, podlegao je zvaničnicima koji su iz dana u dan uništavali njegovo obilno i bogato djelo.

Genijalni režiser Andrzej Wajda je od svakog plana ostvario umjetničku sliku, a od scena i sekvenci jedinstvenu dramu. Film je veličanstven, neponovljiv dar publici velikog cineasta i značajan doprinos naslijeđu svjetske sedme umjetnosti. Film je nominovan za Oscara.