Uspjeh. bh. režisera
45

Film Gorana Kapetanovića u užoj konkurenciji za nominaciju za Oscara

Klix.ba
Goran Kapetanović
Goran Kapetanović
Film "Kiruna-Kigali" bh. režisera Gorana Kapetanovića, koji živi i radi u Švedskoj, našao se u užoj konkurenciji za nominaciju za Oscara za najbolji kratki igrani film. Oficijelna lista nominiranih filmova bit će objavljena 10. januara.

"Veoma sam sretan što je moj film u užoj konkurenciji za nominaciju i to mi, naravno, daje veliku mogućnost za nove projekte i nadam se priliku za dugometražni film koji će biti sniman u Sarajevu", kazao je 37-godišnji režiser za Klix.ba.

Goran Kapetanović je rođen u Sarajevu, i kako je kazao, Sarajevo ga je oformilo kao čovjeka, ali i kao umjetnika.

"Jedini iz BiH sam završio Filmsku akademiju u Stockholmu. Do sada sam dobio 19 nagrada za svoja djela", istakao je režiser, dodavši kako se nada da će njegov film "Kiruna-Kigali" zvanično biti nominiran za nagradu Oscar za najbolji kratki igrani film.

Film govori o mladoj ženi iz Ruande koja treba da se porodi, međutim, dijete je naopako okrenuto i njen život je ugrožen. U isto vrijeme vodenjak puca jednoj ženi u Švedskoj. Te dvije priče se međusobno prepliću i povezane su iako se dešavaju u različitim dijelovima svijeta.