Film/TV
0

Film Enriquea Urbizua apsolutni pobjednik dodjele nagrada Goya

FENA
Triler "No habra paz para los malvados" Enriquea Urbizua apolutni je pobjednik ovogodišnje dodjele španskih filmskih nagrada Goya, odnijevši u nedjelju na svečanoj dodjeli u Madridu ukupno šest kipića, uključujući za najbolji film i najboljeg redatelja, piše ABC.

Nominiran u ukupno četrnaest kategorija, "No habra paz para los malvados" dobio je i Goyu za najbolji scenarij (Michel Gaztambide i Enrique Urbizu), montažu (Pablo Blanco) te zvuk (Ignacio Royo-Villanova i Licio Marcos de Oliveira), a Jose Coronado proglašen je najboljim glavnim glumcem.

Priča o preživljavanju u društvu opterećenom lošim pravosudnim sistemom, film prati osobnu borbu s demonima policajca koji u trenutku bijesa ubija troje ljudi ali zbog nestanka jedne svjedokinje ne nalazi smirenje.

Slijede "Koža u kojoj živim" Pedra Almodovara i "Blackthorn, Sin destino" Matea Gila s po četiri nagrade, "Eva" Kikea Mailla i "La voz dormida" Benita Zambrana s po tri, te "Arrugas" Ignacia Ferrere, s dvije nagrade - za najbolju animaciju i najbolje adaptirani scenarij.

Međunarodno poznat Almodovarov film, koji je imao najviše nominacija - čak 16, odnio je kipiće za najbolju originalnu glazbu (Alberto Iglesias), najbolju glumicu (Elena Anaya), najbolje novo glumačko otkriće (Jan Cornet), te najbolju šminku.

Zambranova španska ratna drama "La voz dormida" dobila je Goyu za najbolju sporednu žensku ulogu i najbolju novu glumačku nadu, dok je futuristička psihološka drama "Eva" dobila nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu i najbolje specijalne efekte, a njezin redatelj Maillo proglašen je najboljim mladim redateljem.

Gilov "Blackthorn", vestern s međunarodnom glumačkom ekipom koja uključuje Sama Sheparda, Eduarda Noriegu i Stephena Reu, nagrađen je za najbolju produkciju, kinematografiju, umjetničko oblikovanje i kostime.

Najboljim dokumentarcem proglašen je "Escuchando al juez Garzon" Isabel Coixet, snimka njezina intervjua sa sucem Baltasarom Garzonom, koji je postao metom desničara u Španiji i drugdje nakon što je izdao međunarodni nalog za hapšenje bivšeg čileanskog vojnog diktatora Augusta Pinocheta te ozbiljno razmatrao pokretanje postupka protiv članova vlade bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha zbog sudjelovanja i poticanja mučenja zatvorenika u vojnoj bazi Guantanamo.

Počasna nagrada za životno djelo dodijeljena je redateljici Josefini Molini (75), smatranoj predvodnicom žena u španskoj filmografiji.

Najboljim špansko-američkim filmom proglašen je argentinski film "Un cuento Chino" Sebastina Borenszteina, dok je francuski nijemi film "Umjetnik" Michela Hazanaviciusa odnio Goyu za najbolji evropski fim.

Nagrade Goya dodijeljene su sinoć 26. put, a među predstavljačima bili su Victoria Abril, Belen Rueda, Eduardo Noriega, Carlos Saura i Salma Hayek.