Uspjeh bh. rediteljice
417

Film Ene Sendijarević osvojio nagradu Tigar na Rotterdam Film Festivalu

Klix.ba
Debitantski film "Take Me Somewhere Nice" bosanskohercegovačke scenaristice i rediteljice Ene Sendijarević osvojio je nagradu Tigar na Rotterdam Film Festivalu.

"Tako sam zahvalna da smo osvojili nagradu žirija. čestitam kompletnom timu", napisala je Sendijarević na svome Facebooku uz fotografiju nagrade.

"Take Me Somewhere Nice" pokupio je brojne simpatije publike i žirija u Holandiji, što je dodatni vjetar u leđa bh. rediteljici koja je ostvarila veliki uspjeh i sa svojim kratkometražnim filmom Import iz 2016. godine.

Foto: Facebook screenshot
Foto: Facebook screenshot

Prvi dugometražni film s potpisom Sendijarević nastao je u koprodukciji Holandije i Bosne i Hercegovine, a bh. producent filma je Amra Bakšić Čamo iz SCCA/Pro.ba.

U filmu glume Sara Luna Zorić, Lazar Dragojević i Ernad Prnjavorac. Film donosi priču o djevojci Almi koja iz Holandije dolazi u Bosnu i Hercegovinu kako bi posjetila oca kojeg nikada ranije nije upoznala.

"Alma je odrasla s majkom u Holandiji. Otac ju je napustio zbog nostalgije prema domovini. Sada je hospitalizovan u malom bosanskohercegovačkom gradiću i ona je odlučila da ga posjeti", navodi se u opisu filma.

Alma, sa svojom letargičnom karizmom, slijedi svoje hirove i impulse umjesto bilo kakvih planiranih aktivnosti. U "konfliktu" je s Bosnom, ali joj se sviđaju njene ljepote. Film obiluje romansama i humorom koji prate Almu kroz njeno putovanje.