Režija Martina Turka
18

Film "Dobar dan za posao" u službenoj selekciji Busan Film Festivala u Južnoj Koreji

Klix.ba
Insert iz filma "Dobar dan za posao"
Insert iz filma "Dobar dan za posao"
Film "Dobar dan za posao" (A Good Day's Work) u režiji Martina Turka i produkciji Obala Art Centra iz Sarajeva vršten je u službenu selekciju Busan International Film Festivala u Južnoj Koreji čije će 23. izdanje biti održano od 4. do 13. oktobra.

Nakon što je na 24. Sarajevo Film Festivalu prikazan u programu Pretpremijere, Turkov film će na Busan Film Festivalu zabilježiti međunarodnu premijeru.

Sarajevo Film Festival i Turska radio televizija (TRT) su 2016. godine pokrenuli produkcijsku shemu za cjelovečernji film nazvanu Sarajevo City of Film for Global Screen (Sarajevo grad filma za Global Screen) u okviru koje je produciran i Turkov film.

Film "Dobar dan za posao" jedan je od deset filmova u konkurenciji za Flash Forward Audience Award Festivala u Busanu. Busan International Film Festival je najveći azijski filmski festival s oko 300 filmova u programu, od kojih skoro polovina na ovom festivalu ima međunarodnu ili svjetsku premijeru.

Martin Turk
Martin Turk

Film "Dobar dan za posao" je društvena drama bazirana na likovima: drama prati Armina, običnog čovjeka koji nastoji pronaći svoje mjesto u društvu. Njegova priča govori o tome kako je devalvacija ljudskog integriteta jedna od najbolnijih posljedica svake krize.

Uloge u filmu tumače: Aleksandar Seksan, Adijan Kulovac, Maja Zećo, Ermin Sijamija, Senad Alihodžić, Mladen Nelević, Kemal Čebo, Slobodan Tabaković, Vanesa Glođo, Muhamed Hadžović, Aldin Omerović, Deni Mešić, Amar Selimović, Jasna Žalica, Ejla Bavčić, Mirna Kreso, Darja Badnjević i Ivana Vojinović. Direktor fotografije je proslavljeni hrvatski snimatelj i reditelj videospotova Radislav Jovanov Gonzo, a kostimografkinja i scenografkinja Emina Kujundžić.

"Dobar dan za posao" je Turkov drugi igrani film, a slovenački reditelj trenutno radi na trećem.

Podsjećamo, projekt Sarajevo grad filma pokrenut je 2007. godine, a filmovi nastali unutar ovog projekta imali su uspješan festivalski život. Do sada je u okviru projekta producirano više od 30 kratkih filmova i jedan dugometražni - "Mostovi Srajeva" koji je svjetsku premijeru imao u službenom programu Cannes Film Festivala.