Film/TV
4

Film "Djeca" nastavlja put po Bosni i Hercegovini

FENA
Film "Djeca", bh. kandidat za nagradu "Oskar", nastavlja svoj put po bh. kinima.

Od 8. novembra film Aide Begić se prikazuje u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Srebreniku i Goraždu, a od 12. novembra počinje njegovo prikazivanje u Mostaru i Gradačcu. Od 14. novembra film će se prikazivati u Kaknju, Travniku i Vogošći, a od 15. vidjeće ga i publika u Zenici i Gračanici.

A 16. i 17. novembra film će biti prikazan u Jablanici, a od 22. film "Djeca" će se početi prikazivati u Banjoj Luci.

Film Aide Begić svjetsku premijeru imao je ove godine na prestižnom Festivalu u Cannesu u okviru zvanične selekcije Un Certain Regard, gdje je i nagrađen Specijalnim priznanjem žirija.

Ovogodišnji Sarajevo film festival je svoje 18. izdanje otvorio ovim filmom, a glavna protagonistica, glumica Marija Pikić nagrađena je "Srcem Sarajeva" za najbolju glumicu.

Osim navedenih nagrada i priznanja s kojima je film "Djeca" započeo svoj život, tu su i Nagrada Cineuropa 18. Sarajevo film festivala, Nagrada za najboji film - Lino Micciche, nagrada Pesaro Young Cinema, Amnesty Italia Cinema nagrada i Human Rights Award na festivalu Pesaro New Cinema, nagrada za najbolju režiju Živojin Žika Pavlović na Festivalu LIFFE, Nagrada za režiju i Nagrada za najbolju glumicu na Montenegro Film Festivalu, te Nagrada za najbolju glumicu na Mojkovac film festivalu.

Film govori o Rahimi (23) i Nedimu (13), ratnoj siročadi. Oni žive u Sarajevu, gradu koji pati od bolesti društva u tranziciji u kojem su poremećene sve vrijednosti, pa i odnos prema djeci onih koji su dali život za slobodu grada.

Rahima, nakon kriminogenog tinejdžerskog doba nalazi smisao života u vjeri islamu i nada se da će njen mlađi brat krenuti istim stopama.

Njihov život, sveden na puko preživljavanje, usložnjava se kada Nedim u tuči razbije skupocjeni mobitel sinu lokalnog moćnika. Taj događaj će inicirati da Rahima otkrije da njen brat vodi dvostruki život.

Glavne uloge u filmu tumače Marija Pikić i Ismir Gagula, a osim njih tu su i Aleksandar Seksan, Nikola Đuričko, Jasna Ornela Bery, Bojan Navojec, Staša Dukić, Velibor Topić, Mirela Lambić, Sadžida Šetić, Mario Knezović, Vedran Đekić, Sanela Pepeljak, Semir Krivić, Mehmed Porča, Adnan Omerović, Ravijojla Lešić, Vedrana Seksan.

Direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Miralem Zubčević, dizajner zvuka Igor Čamo, scenografkinja Sanda Popovac, kostimografkinja Sanja Džeba. Film je rađen u koprodukciji BiH, Njemačke, Francuske i Turske. Producentica filma je Aida Begić, a koproducenti Benny Drechsel, Karsten Stoter, Francois d'Artemare i Semih Kaplanoglu.