Dokumentarno ostvarenje
98

Film Dine Mustafića uvrijedio građane Tuzle: Da li je grad bio ružan prije panonskih jezera?

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Proteklog petka u Tuzli je premijerno prikazan dokumentarni film Dine Mustafića o tamošnjem kompleksu panonskih jezera. Veoma brzo, građani su se pronašli uvrijeđenim, navodeći spornu rečenicu iz ostvarenja.
"Pannonica na zrnu soli", naziv je filma o panonskim jezerima u Tuzli, koji donosi dokumentarističku priču o nastanku slanih laguna, koje su danas turistički biser grada, ali i Tuzlanskog kantona.

Ovo ostvarenje nastalo je pod rediteljskom palicom poznatog bh. reditelja Dine Mustafića, a nedugo nakon premijernog prikazivanja, film je naišao na kritike tuzlanske javnosti.

Naime, gledateljima je posebno "zaprala uši" rečenica po kojoj se navodi da je Tuzla prije izgradnje kompleksa panonskih jezera bila, ako ne najružniji, onda među tri najružnija grada u BiH.

Na ovo je prvenstveno reagovao tuzlanski novinar Edin Skokić, koji se u svojoj kolumni između ostalog zapitao gdje su to Tuzlaci živjeli, kakvo je ruglo bila Tuzla te da li je to grad iz zone sumraka ili šta već?

"Intencija je, koliko kontam, da dokumentarni film prikaže kako je sve prije panonskih jezera bilo besmisleno, rogobatno i ružno, a da je poslije 2002. godine naprasno sve procvalo i, evo, 22 godine ubiremo benefite 'tačke preokreta'. Nema sumnje da su panonska jezera promijenila imidž i historiju Tuzle, da su turistička atrakcija i mamac za građane i građanske, ali, stani, odvadi malo…", napisao je Skokić.

Također, anketno pitanje građanima Tuzle postavio je i gradski vijećnik Omer Berbić, koji ih je upitao da li spornu rečenicu smatraju uvredom.

Prema rezultatima, od 385 glasova, 87 posto ih smatra uvredom, osam posto je saglasno sa time da je Tuzla pripadala najružnijim gradovima u BiH, dok pet posto njih ova priča ne zanima.

Inače, Mustafić je ranije kazao da film predstavlja priču kojom se cijela BiH može dičiti.

"Film govori o jednom gradu i jednom vremenu, o ljudima koji su bili na odgovornim mjestima i koji su radili iz ljubavi prema tom gradu i iz želje da se identitet tog grada promijeni shodno tendencijama 21. vijeka", kazao je Mustafić.

Na društvenoj mreži X je naveo i to da mu je bilo zadovoljstvo raditi dokumentarac o jednoj generaciji Tuzlaka koja je ostvarila svoj san i poklonila ga rodnom gradu.

"Tuzla je jedan od rijetkih gradova postdejtonske BiH koji je ljepši nego što je bio", naveo je Mustafić.

I čitatelji portala Klix.ba u našoj anketi imaju priliku iznijeti svoj stav u kontekstu toga da li su kritike na račun Mustafića opravdane ili pak ne.