Peta večer SFF-a
0

Film "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića prikazan na SFF-u, glumca podržao sin Aleksej

I. S.
Foto: I. L./Klix.ba
Ekipa filma "Čuvari formule" (Foto: I. L./Klix.ba)
Večeras je u Narodnom pozorištu Sarajevo prikazan film "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića. Ekipa je prošetala crvenim tepihom SFF-a.

"Čuvari formule" prati grupu naučnika u Institutu Vinča, koja u jeku hladnoratovske krize sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu.

Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate cijeli svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u historiji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima ili on zaista želi da im pomogne - postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

Uloge u filmu ostvarili su Alexis Manenti, Radivoje Bukvić, Lionel Abelanski, Jérémie Laheurte, Olivier Barthélémy, Ognjen Mićović, Jovan Jovanović, Anne Serra, Alisa Radaković, Jean-Louis Coulloc'h, Cédric Appietto, Miki Manojlović i Dragan Bjelogrlić. Bjelogrlića je večeras na SFF-u podržao i njegov sin Aleksej.

Crvenim tepihom prošetale su se i ekipe filmova "Europe" i "Like Sheep Among Wolves" te serije "Poseta" Veljka Mićunovića. Bh. glumac Izudin Bajrović ostvario je ulogu u spomenutoj seriji.

"Sam format serije mi je zanimljiv. Sastoji se od 16 epizoda u kojima su prikazane četiri priče. Okupili su se glumci iz čitave regije. Lik koji sam dobio je vrlo zanimljiv, jedan specijalni tužilac koji je pred penziju. Vrlo sam ponosan što sam dio ekipe ove serije", rekao je.