Scenarij Elme Tataragić
6

Film "Bog postoji, zove se Petrunija" dobio nagradu Evropskog parlamenta

E. Lj.
Film "Bog postoji, zove se Petrunija" koji je prema scenariju Elme Tataragić režirala Teona Mitevskea dobitnik je nagrade LUX Evropskog parlamenta za 2019. godinu, objavio je predsjednik Evropskog parlamenta David Maria Sassoli.

U finalu su se našla tri filma, "Zaboravljeni slučaj Hammarskjold", "Vlast" i "Bog postoji, zove se Petrunija", a o dobitniku ove nagrade odlučivali su eurozastupnici na plenarnoj sjednici u Strazburu.

Foto: Evropski parlament
Foto: Evropski parlament

"Uvijek su me kritikovali da su moji filmovi previše politični i to je istina. Ali ja mislim da je moja dužnost da glasno progovorim o problemima o kojima se niko drugi ne usuđuje govoriti. Kako ćemo napraviti bolju budućnost ako se ne usuđujemo govoriti o problemima? Moramo imati priliku da slobodno iskažemo svoje mišljenje", rekla je Mitevska prilikom preuzimanja ove nagrade.

Film "Bog postoji, zove se Petrunija" zasnovan je na stvarnim događajima i prikazuje gotovo komičan apsurd svijeta u kojem živimo fokusirajući se na život nezaposlene tridesetjednogodišnjakinje Petrunije koja odlučuje uraditi nezamislivo i umiješati se u "muški svijet". Film je nastao u koprodukciji Makedonije, Belgije, Francuske, Hrvatske i Slovenije, a u potpunosti je sniman na lokacijama u Makedoniji.