Marvelov blockbuster
7

Film "Black Panther" osvojio glavnu nagradu američkog Udruženja filmskih glumaca

Klix.ba
Marvelov blockbuster "Black Panther" osvojio je glavnu nagradu američkog Udruženja filmskih glumaca (SAG) - nagradu za najbolju glumačku postavu.

"Black Panther" odnio je pobjedu filmovima "Roma" i "Favourite" koji imaju najviše nominacija za Oscara, ali i drugim filmovima koji su bili u konkurenciji za ovu nagradu.

Dio ekipe filma
Dio ekipe filma "Black Panther" (Foto: EPA-EFE)

Glumačku ekipu najprodavanijeg filma o superherojima u historiji SAD-a uglavnom čine renomirani afroamerički glumci - Angela Basset, Chadwick Boseman, Danai Gurira, Michael Jordan, Lupita Nyong'o i Forrest Whitaker. Na pitanje da li je film "Black Panther" promijenio filmsku industriju, glavni glumac Chadwick Boseman odgovorio je stihovima Nine Simone: "Biti mlad, nadaren i crn".

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Glenn Close za ulogu u filmu "The Wife", dok je najboljim glumcem proglašen Rami Malek koji je u filmu "Bohemian Rhapsody" utjelovio Freddieja Mercuryja, frontmena grupe Queen.

Rami Malek (Foto: EPA-EFE)
Rami Malek (Foto: EPA-EFE)

Mahershala Ali je za ulogu u filmu "Green Book" osvojio nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu, dok je nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu dobila Emily Blunt za ulogu u horor trileru "A Quiet Place" koji je režirao njen suprug John Krasinski.

"Ti si nevjerovatan reditelj. Presretna sam što te imam u životu i što smo zajedno radili na ovom filmu", rekla je Blunt prilikom preuzimanja nagrade.

Alan Alda (Foto: EPA-EFE)
Alan Alda (Foto: EPA-EFE)

Nagrada za životno djelo dodjeljenja je Alanu Aldi, 83-godišnjem glumcu, komičaru, reditelju i producentu.

Nagrade za najboljeg glumca i glumicu u televizijskom filmu dobili su Darren Criss i Patricia Arquette.

Iako nemaju dugu tradiciju kao Zlatni globusi, SAG nagrade bitan su kriterij u svijetu filmskih i televizijskih postignuća.