Premijera u CineStaru
143

Film "Bez glasa" u četvrtak pred publikom: Istinite priče zlostavljanih žena današnjeg vremena

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U produkciji Studio Teatra u četvrtak će u CineStaru u Zenici biti upriličena premijera filma "Bez glasa" koji govori o nasilju nad ženama i njihovoj borbi za sigurniji život.

Projekt koji je završen proteklih dana u četvrtak će biti predstavljen javnosti premijerom u zeničkom CineStaru, a tim povodom Studio Teatar je organizovao konferenciju za medije na kojoj su javnost upoznali o projektu te najavili igrano-dokumentarni film "Bez glasa".

Scenario za film pisao je Mirza Begović koji je na današnjoj konferenciji za medije kazao da je cilj projekta bio približiti javnosti priču žena koje žive na marginama društva i kojima treba podrška javnosti kako bi se izborile za svoja prava, prvenstveno, na život bez nasilja.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Istakao je da su ponosni što su realizovali projekt koji će biti predstavljen javnosti. Producent Nusmir Muharemović se zahvalio svim organizacijama koje se bave pravima žena, a koje su im pomogle da što istinitije prenesu priče zlostavljanih žena.

"Snimanje smo završili s više od 20 sati materijala i uvidjeli smo da od toga možemo napraviti seriju od deset epizoda jer je svaka ispovijest i svaka priča bila bitna, jaka, nosila poruku. Izabrali smo ono najfilmičnije dijelove kako bismo temu najtačnije predstavili javnosti što je dosta lakše bilo uz profesionalnu glumačku ekipu", kazao je Muharemović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Lana Delić u filmu glumi ženu koja je žrtva nasilja, a u izjavi za medije je kazala da je jedna od težih uloga koje je imala.

"U jednom trenutku filma sam imala masnicu na oku, iako je to bila šminka, dok smo snimali film u jednom dijelu zeničkog kafića, neugodno je bilo samo gledati poglede ljudi koji su okolo sjedili i posmatrali. Neugodno mi je bilo u mojoj koži i imala sam potrebu da svima kažem da je masnica na mom oku šminka. Osjetila sam nesigurnost i svi ti pogledi kao da su bili osuda što takva hodam tako da je teško i zamisliti kako je ženama koje proživljavaju nasilje svaki dan", kazala je Delić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Ulogu u filmu dobio je i Zlatan Školjić koji je danas kazao da je kroz pripremu za film i istraživanje bio šokiran malim kaznama koje dobivaju zlostavljači.

"Ne čudi me što žene šute i ništa nikome ne govore. I kada progovore, ti zločinci prođu tek tako, skoro pa nekažnjeno, i smatram da je zbog svega toga i kroz film i predstave govoriti o ovom problemu i uticati na neki način da se inicira promjena zakona i da kazne budu strožije", izjavio je Školjić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Podršku realizaciji filma Studio Teatru dala je i sigurna kuća Medica iz Zenice, a direktorica Sabiha Husić je danas izjavila da je bila iznenađena toplim pristupom glumačke i producentske ekipe žrtvama nasilja i osjetljivosti njihovoj prema ovoj temi.

"Kroz pristup ove ekipe vidjela sam osnovne principe feminizma, koliko vode brige o žrtvama nasilja, koliko daju slobode kako organiziracijama, tako i preživjelima, šta će i kako reći bez brige i straha, jer solidarnost i sloboda nam je jako bitna. Hoću da vjerujem da će značajan broj naših građana u Zenici, BiH, regionu i svijetu pogledati ovaj film jer dobri primjeri moraju biti pokazani", izjavila je Husić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Film će se prema najavama prikazati i na deset televizijskih kuća iz Bosne i Hercegovine, s ciljem ukazivanja na problem nasilja nad ženama u društvu.

Inače, igrane i dokumentarne scene za film “Bez glasa” su se snimale na području Zenice, Banja Luke, Busovače i Bihaća.

U filmu igraju Lana Delić, Faketa Salibegović-Avdagić, Irfan Kasumović, Tamara Miličević-Stilić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Ana Krišto, Mugdim Avdagić, Mirsad Sijak i drugi.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U sam proces nastajanja filma su bile uključene i organizacije “Medica” Zenica, “Udružene žene” Banja Luka, “Sigurno mjesto” Zavidovići, „Žene sa Une“ Bihać, „Vive Žene“ Tuzla i mnoge druge…

Premijera filma bit će upriličena u četvrtak s početkom u 14 sati u zeničkom CineStaru.