Film/TV
0

Film "Babel" sa najviše nominacija za ovogodišnjeg Zlatnog globusa

Sarajevo-x.com
Scena iz filma "Babel"
Scena iz filma "Babel"
Helen Mirren, Leonardo DiCaprio i Clint Eastwood su nominirani u nekoliko kategorija za ovogodišnju dodjelu Zlatnog globusa, a etnički šarolika drama "Babel", sa Bradom Pittom i Cate Blanchett u glavnim ulogama, skupila je čak sedam nominacija, uključujući i onu za najbolju dramu.

U kategoriji za najbolju dramu našli su se i film o Robertu Kennedyju "Bobby", krimi drama "The Departed", priča iz predgrađa pod naslovom "Little Children" i film o britanskoj kraljici jednostavnog naslova "The Queen".

Na 64. dodjeli Zlatnog globusa, kao i svake godine, ima i nekih iznenađenja poput nominacije satiričnog filma "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan" za najbolji mjuzikl ili komediju, te nominacije Sache Barona Cohena za najboljeg glumca u mjuziklu ili komediji.

Nakon skandala oko hapšenja u pijanom stanju i anti-semitskih komentara, Mel Gibson se ne može požaliti, budući da je njegov krvavi filmski ep "Apocalypto", nominiran za najbolje filmsko ostvarenje na stranom jeziku.

Na dosadašnjim dodjelama ove filmske nagrade nije se moglo desiti da glumac ili redatelj bude nominiran dva puta u jednoj godini u istoj kategoriji, ali ove godine Clint Eastwood je nominiran za najboljeg redatelja za dva filma o Drugom svjetskom ratu, "Flags of Our Fathers" i "Letters From Iwo Jima", u kojima sa obje strane opisuje bitku Amerikanaca i Japanaca na jednom otoku u Pacifiku

Britanska glumica Helen Mirren je također dva puta nominirana za najbolju glumicu zahvaljujući izvanrednim ulogama u filmu "The Queen", te detektivskoj sagi "Prime Suspect: The Final Act." A šuška se da bi vrlo lako mogla osvojiti i Oskara za najbolju glumicu.

Imena dobitnika Zlatnog globusa koji, nakon Oskara, predstavlja najprestižniju hollywoodsku filmsku nagradu te tradicionalno predviđa i dobitnike Oskara, bit će objavljeni 15. januara, samo osam dana prije objave nominacija za Oskara.

Zlatni globus se dodjeljuje u 13 filmskih kategorija i 11 televizijskih kategorija, a legendarni Warren Beatty dobitnik je ovogodišnje "Cecil B. DeMille" nagrade za životno djelo.