Film/TV
0

Film "Armin" osvojio nagradu na festivalu u Karlovim Varima

Sarajevo-x.com
Film Ognjena Sviličića "Armin" osvojio je nagradu za najbolji film u programu "East of the West" na upravo završenom 42. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, javila je Slobodna Dalmacija.

U tom je dijelu sudjelovalo 17 filmova iz postkomunističkih zemalja srednje i istočne Evrope. Kristalni globus, glavnu festivalsku nagradu, osvojio je islandski film "Myrin" Baltazara Kormakura. Specijalna nagrada u glavnom programu pripala je australskom filmu ceste "Sretne milje" Michaela Jamesa Rowlanda, a nagradu za režiju dobio je Norvežanin Bard Breien za film "Umjetnost negativnog razmišljanja."

Na kraju festivala u najvećim evropskim toplicama, na kome je prikazano 220 filmova ispred gotovo 140.000 gledatelja, posebnim Kristalnim globusom za doprinos svjetskoj kinematografiji nagrađen je američki glumac, režiser i producent Danny DeVito.

"Kompliment mi je u ovakvoj konkurenciji filmova s evropskog istoka dobiti glavnu nagradu, a iznenadilo me kako se u ovoj kategoriji žiri nije uopće dvoumio oko mojeg filma. Karlovy Vary i dalje su značajan festival koji drži stari sjaj, mene podsjeća na Berlinski festival i rekao bih da ovaj po atmosferi nije ništa lošiji. Festival ima sjajnu publiku koja je odlično primila i "Armina", a mislim da ono što su u Arminu prepoznali kao svoje nije osjećaj istoka Evrope, nego univerzalni odnos oca i sina", izjavio je režiser filma, Ognjen Sviličić.