Dirljiva priča
164

Film Aleksandra Reljića o unuku komandanta Auschwitza oduševio publiku AJB DOC Festivala

Piše: E. Lj.
U Takmičarskom programu AJB DOC Film Festivala prikazan je film "Unuk" novinara i dokumentariste Aleksandra Reljića. Publika je veoma emotivno reagovala na ovu dirljivu priču o suočavanju s prošlošću i praštanju i aplauzom pozdravila autora filma.

Film "Unuk" (Enkel) bavi se temom suočavanja sa prošlošću i najtežim ratnim zločinima u historiji čovječanstva koji se ne smiju zaboraviti, ali kroz proces praštanja žrtve nudi i jedan drugačiji pristup prevazilaženju teške i mučne prošlosti. Priča je to o Raineru Hessu, unuku komandanta Auschwitza Rudolfa Hessa, kojeg je 2014. godine simbolično usvojila preživjela logorašica Eva Mozes Kor. Njih dvoje se, uz specifična životna iskustva, ujedinjuju u borbi protiv neonacizma, antisemitizma, rasizma i ksenofobije u današnjem svijetu.

Sa snimanja filma
Sa snimanja filma "Unuk"

Rainer Hess je kao petnaestogodišnjak, nakon što je saznao da je njegov djed Rudolf odgovoran za istrebljenje dva i po miliona Jevreja u Drugom svjetskom ratu, prekinuo odonose s porodicom i napustio dom. Nakon što je u 39. godini preživio težak srčani udar, Rainer je shvatio da se mora suočiti s mračnim porodičnim naslijeđem, ali i strahotama holokausta. Eva Mozes Kor objašnjava svoj odnos s Rainerom riječima: "Činjenica da je on unuk Rudolfa Hessa za mene predstavlja sjajnu osvetu! Hess ne može uživati u svom unuku, ali ja mogu!".

"Eva i Rainer su svakako 'crne ovce' i ono zbog čega sam radio ovaj film je činjenica da se kroz njihovu priču i odnos dokazuje da ništa u svetu nije crno - bijelo i da se ništa ne može prihvatiti zdravo za gotovo", ispričao je Reljić za naš portal.

Film je snimljen u Poljskoj i Njemačkoj, u produkciji Radio-televizije Vojvodine i uz podršku Filmskog centra Srbije.