Film/TV
463

Film Al Jazeerinog novinara koji je danima pješačio sa izbjeglicama među najboljima

Klix.ba
Regionalni televizijski kanal Al Jazeera Balkans (AJB) nominiran je u dvije kategorije za prestižnu nagradu satelitskog operatera Eutelsat za 2015. godinu, i to za najbolji program i nagradu publike.

U kategoriji "najbolji program" takmiči se dokumentarni film "Balkanska ruta", čija radnja prati izbjeglice sa Bliskog istoka koje su se u vrijeme snimanja filma kretale tada još nepoznatom "balkanskom rutom".

Kadar iz filma
Kadar iz filma

Al Jazeerin novinar Marin Veršić je u zimu 2014. godine danima pješačio sa izbjeglicama, prešavši dvije granice – grčku i makedonsku, i preživljavajući sve nedaće na koje su nailazili na tom dugom, teškom i nesigurnom putu. Ova teška priča o ljudima koji su se ohrabrili krenuti na neizvjesno putovanje, postigla je svoj cilj informisanja javnosti, ali je i prije svih ukazala na izbjegličku katastrofu koja je direktno pogodila region i šire područje Evrope, a kasnije postala i globalni problem.

Film "Balkanska ruta", u produkciji Al Jazeere Balkans, u kategoriji za najbolji program takmiči se sa dokumentarcima uglednih TV kanala iz Njemačke, Armenije, Meksika i Italije.

Tarik Đođić
Tarik Đođić
Druga nominacija za nagradu Al Jazeeri Balkans je nagrada publike "People's Choice" u kategoriji vijesti, a AJB je jedan od osam finalista koji su odabrani između 120 TV kanala iz 19 zemalja, među kojima su i Euronews i France 24 iz Francuske i CCTV News iz Kine.

Upitan za komentar o ovoj nominaciji, direktor regionalne televizijske kuće Tarik Đođić uporedio je njen značaj za Al Jazeeru Balkans sa nastupom bosanskohercegovačkog atletskog reprezentativca Amela Tuke na svjetskim takmičenjima, rame uz rame sa najboljima.

"O osvajanju medalje sportisti su odlučivali sami, a u našem slučaju odlučit će gledaoci za koje se stalno trudimo biti najbolji“, kazao je Đođić.

Eutelsatova kategorija nagrada publike uspostavljena je 2005. godine a gledaoci se pozivaju da za svoj omiljeni TV kanal glasaju putem interneta, što i vi možete uraditi putem ovog linka.

Dobitnici Eutelsat TV nagrada za 2015. bit će proglašeni 30. oktobra u Rimu na gala svečanosti "Noć satelita".

Eutelsat TV nagrada je godišnji događaj na kojem se promovišu najbolji emiteri iz domena tematskih sateltskih kanala i odaje priznanje kvaliteti i inovaciji u radu tematskih satelitskih televizija. Prva dodjela nagrada održana je 1998. u organizaciji Eutelsata, vodećeg evropskog satelitskog operatera, kao prestižno priznanje kanalima koji svoj program emituju preko Eutelsata. Cilj takmičenja je da se istakne kvalitet produkcije tematskih kanala, kao i novi koncepti koji privlače pažnju publike i obogaćuju njihov doživljaj gledanja televizije.