O moralu i tabuima
9

Film Ade Hasanovića "Pink Elephant" osvojio nagradu publike na festivalu u Briselu

Klix.ba
Ado Hasanović, mladi bosanskohercegovački reditelj, osvojio je ovog vikenda nagradu publike na 8. Balkans Beyond Borders Film Festivalu održanom u Briselu za kratki film "Pink Elephant".

"Pink Elephant" je njegov diplomski film u klasi Daniele Luchetti na prestižnoj italijanskoj filmskoj akademiji Centro Sperimentale di Cinematografia. Ovim kratkim ostvarenjem Ado je završio specijalizaciju za filmsku režiju.

"Drago mi je što sam, radeći na ovom filmu, sarađivao sa glumcima Jasnom Žalicom, Amilom Terzimehić, Izudinom Bajrovićem i Fabriciom Colicaom. Oni su značajno doprinijeli ovom projektu. Vodilja kroz film bila je moja želja da govorim o moralu, odnosima u porodici i tabuima unutar jedne porodice", kazao je Hasanović.

"Pink Elephant" je ambientovan u Sarajevu, a snimljen u studiju u Rimu.

Premijerno je prikazan upravo na festivalu u Briselu, na kojem je osvojio nagradu publike. Početkom novembra "Pink Elephant" putuje na Reggio Film Festival, a kasnije i na Mediteran Short Film Festival u Sant'Antico.

Film govori o građanskoj porodici iz Bosne i Hercegovine kojoj u posjetu, sa momkom Italijanom, dolazi kćerka, koja studira u inostranstvu. Stvari počinju da se mijenjaju kada otac na leđima svoje kćeri primijeti tetovažu.

"Također moram napomenuti da sam za realizaciju filma imao veliku podršku sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i od MESS-a, bez čije podrške ovaj film se ne bih mogao snimiti", poručio je Ado.