Film/TV
0

Film "300" – prvi blockbuster američkog box-officea ove godine

Sarajevo-x.com
Scena iz filma "300"
Scena iz filma "300"
Drevna bitka kod Termopila je bila tema krvavog akcijskog filma koji se već može proglasiti prvim blockbusterom 2007. godine. Film "300" je već u prvom vikendu prikazivanja zaradio 70 miliona dolara što ga za sada čini najuspješnijim filmom godine.

To je oko 233.000 dolara za svakog od 300 legendarnih spartanskih vojnika koji su uspjeli odbiti mnogobrojniju perzijsku vojsku u ovoj epskoj bitci.

Broj ljudi koji je pogledalo ovaj film je premašio sumu svih gledalaca ostalih devet filmova koji se nalaze na top-10 box-officea ovog vikenda.

Film "300" je prestigao film "Wild Hogs", pobjednika box-officea od prošle sedmice, koji je pao na drugo mjesto, ali se ipak drži dosta dobro, jer je ovog vikenda zaradio 28 miliona dolara, što mu daje ukupnu dosadašnju zaradu od 77,4 miliona dolara.

Značajan film ovog vikenda je drama o imigrantima "The Namesake", koji je ostvario dosta dobru zaradu u ograničenom broju kino dvorana u kojima je prikazan. Naime, film koji je otvoren u samo šest dvorana, ostvario je zaradu od 251.000 dolara. Film govori o asimilaciji indijske porodice u Americi, a očekuje se otvaranje u puno većem broju kino dvorana narednog vikenda.

Film "300" je adaptacija grafičke novele Franka Millera, gdje Gerard Butler glumi Leonidasa, kralja grčkog grada-države Sparte, koji predvodi malobrojnu vojsku u borbu protiv znatno mnogobrojnijih perzijskih osvajača.

Redatelj je Zack Snyder ("Dawn of the Dead"), koji je u filmu "300" kombinirao stvarne glumce sa digitalno kreiranom pozadinom, da bi što vjernije prikazao atmosferu Millerove novele. Korištena tehnika je veoma slična onoj koja je korištena za film "Sin City", također adaptaciju Millerove novele.

Film "300" je jedini novi film u prvih deset filmova box-officea, koji ovog vikenda izgleda ovako:

  1. "300"
  2. "Wild Hogs"
  3. "Bridge to Terabithia"
  4. "Ghost Rider"
  5. "Zodiac"
  6. "The Number 23"
  7. "Norbit"
  8. "Music and Lyrics"
  9. "Breach"
  1. "Amazing Grace"