Venecija
0

Festival posvećen egipatskom reditelju Jusefu Šahinu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodni filmski festival u Veneciji, koji će biti održan od 27. augusta do 6. septembra, bit će posvećen nedavno preminulom egipatskom reditelju Jusefu Šahinu, saopćili su organizatori.
  • Šahin je jedinstven sineasta, koji je u filmu "Sudbina" uspio da spoji filozofa Averoesa i Freda Astera. To je ono čemu bi film trebalo da teži - rekao je Marko Miler, umetnički direktor Venecijanskog filmskog festivala.

Festival će biti otvoren svjetskom premijerom filma "Burn After Reading" braće Džoela i Itana Koena, sa Džordžom Klunijem, Džonom Malkovičem, Bredom Pitom, Frensis Mekdormand i Tildon Svinton u glavnim ulogama, koji će biti prikazan van konkurencije.

U glavnom takmičarskom programu najavljen je 21 film.

Organizatori navode da će tokom 65. venecijanskog festivala publici biti ponuđeno samo deset novih američkih filmova, zbog slabije produkcije koju je prošle godine uzrokovao štrajk scenarista u SAD.

Žirijem će predsjedavati njemački reditelj Vim Venders, autor filmova "Pariz, Teksas", "Nebo nad Berlinom" i "Buena Vista Social Club", koji je venecijanskog "Zlatnog lava" osvojio 1982. godine za djelo "Stanje stvari". U žiriju će, između ostalih, raditi iitalijanska glumica Valerija Golino, argentinska rediteljka Lukrecija Martel i kineski reditelj Džoni To.

Kako prenose agencije, u Veneciji će, van konkurencije, biti predstavljeni novi filmovi hvaljene francuske rediteljke Kler Deni "35 Rhums", iranskog reditelja Abasa Kijarostamija "Shirin" sa oskarovkom Žilijet Binoš u glavnoj ulozi, kratki film "Cry Me a River" Žija Žang Kea, dobitnika "Zlatnog lava" 2006. godine za film "Mrtvapriroda", kao i novi kratki igrani film Manuela de Oliveire, autora koji snima i u svojoj 99. godini.

U okviru dva programa "Horizonti", od kojih je jedan posvećen igranom, a drugi dokumentarnom filmu, u zvaničnoj konkurenciji bit će prikazano 18 filmova.

Dugometražni film "Čuvari noći" bh. scenariste i reditelja Namika Kabila uvršten je u program 23. Međunarodne sedmice kritike (Settimana Internazionale della Critica) u okviru 65. Venecija film festivala.

Međunarodna sedmica kritike održat će se u sklopu 65. Venecija film festivala od 27. augusta do 6. septembra, a pored "Čuvara noći" u ovom programu bit će prikazano još šest filmova iz svijeta.

Kako je ovo prvi dugometražni film reditelja Kabila on će se naći i u konkurenciji za nagradu Luigi de Laurentiis koja se dodjeljuje za najbolji debitantski film u svim programima festivala.

Film "Čuvari noći" nastao je u produkciji Centra za savremenu umjetnost Sarajevo - SCCA/pro.ba.