Film/TV
0

Feministkinje napadaju dodjelu Oscara

Klix.ba
Američke feministkinje su lansirale kampanju protiv bijele muške dominacije u dodjeli Oscara i u američkoj filmskoj industriji. Feministička grupa pod nazivom <b>Guerrilla Girls</b> planira u Los Angelesu otkriti jumbo-plakat na kojem će uporediti broj žena u američkom Senatu sa brojem žena u filmskoj industriji.

One tvrde da je čak i američki senat progresivniji od Hollywooda. Na plakatu se upoređuje broj od 14 ženskih senatora u Senatu koji ima 100 članova sa 4 ženska režisera u Hollywoodu.

U svojoj izjavi Guerrilla Girls kažu: "Uštogljeni Senat i moderni Hollywood imaju jednu zajedničku stvar: na ključnim mjestima se rijetko nalaže žene ili ljudi druge boje kože osim bijele. Čak je i vlada Afganistana progresivnija od Hollywooda. 6% članova vlade su žene.".

Samo jedan od 100 najuspješnijih filmova prošle godina je režirala žena. Dodatno tome, samo osam scenarija su napisale žene, a samo 12 su imali ženske producente. Guerrilla Girls svake godine u Hollywoodu organizuju protest protiv nejednakosti.