{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Feministkinje napadaju dodjelu Oscara

Klix.ba
28.2.2003. u 12:28
0
0
Feministkinje napadaju dodjelu Oscara
0
Feministkinje napadaju dodjelu Oscara
Američke feministkinje su lansirale kampanju protiv bijele muške dominacije u dodjeli Oscara i u američkoj filmskoj industriji. Feministička grupa pod nazivom Guerrilla Girls planira u Los Angelesu otkriti jumbo-plakat na kojem će uporediti broj žena u američkom Senatu sa brojem žena u filmskoj industriji.
One tvrde da je čak i američki senat progresivniji od Hollywooda. Na plakatu se upoređuje broj od 14 ženskih senatora u Senatu koji ima 100 članova sa 4 ženska režisera u Hollywoodu.

U svojoj izjavi Guerrilla Girls kažu: "Uštogljeni Senat i moderni Hollywood imaju jednu zajedničku stvar: na ključnim mjestima se rijetko nalaže žene ili ljudi druge boje kože osim bijele. Čak je i vlada Afganistana progresivnija od Hollywooda. 6% članova vlade su žene.".

Samo jedan od 100 najuspješnijih filmova prošle godina je režirala žena. Dodatno tome, samo osam scenarija su napisale žene, a samo 12 su imali ženske producente. Guerrilla Girls svake godine u Hollywoodu organizuju protest protiv nejednakosti.

Večeras BH Eurosong 2003

01.03.2003. u 00:36

Pa-pa Buffy...

28.02.2003. u 00:05
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: