Film "Šuma"
155

Faruk Lončarević prenio tragičnu sudbinu Arnele Đogić na veliko platno

Piše: E. Lj.
Sa snimanja filma "Šuma"
Sa snimanja filma "Šuma"
U Olovu je nedavno završeno snimanje filma "Šuma" scenariste i reditelja Faruka Lončarevića. Inspirisan tragičnom sudbinom Arnele Đogić i monstruoznim zločinom koji je potresao BiH i regiju Lončarević je odlučio ekranizirati ovu priču.

"Moja reakcija na ono što se dogodilo je prije svega bila vezana za čin uništenja ljudskog bića na taj način. Htio sam reagovati što prije. Iskreno, za mene je to jedna od najvažnijih bh. priča. Nije u pitanju nikakav dokumentarizam. Ovo je izrazito autorski igrani film gdje je stvarni događaj samo inspiracija da se preispitaju mnogobrojni slojevi značenja koji su se ukazali", rekao je Lončarević za Klix.ba.

Film je snimljen uz pomoć Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Sa snimanja filma
Sa snimanja filma "Šuma"

"Imali smo sreću da je u tom periodu izašao konkurs za projekte iz kulture Ministarstva kulture i sporta KS. Zahvaljujući tome imali smo sredstava da snimimo film. Ta sredstva su u standardnoj produkciji minimalna, ali srećom ideja, ekipa i ogromna pomoć koju smo dobili od Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i Općine, privrednih subjekata i stanovnika Olova bili su dovoljni da reliziramo snimanje. Film je sada u postprodukciji za koju trenutno tražimo sredstva, ali plan je da film bude spreman do kraja godine bez obzira na sve", rekao je.

Film je snimljen u Olovu i Sarajevu. Prije početka snimanja ovog filma, koje je trajalo pet dana, porodica ubijene djevojke dala je odobrenje za ekraniziranje ove priče.

"Njima je bilo važno da budu na miru i da ne koristimo njihova imena, zato što su zasigurno pod ogromnim stresom. S druge strane veoma im je važno da cijela priča ne bude zaboravljena i da postoje svjedočanstva o onome što se desilo", rekao je.

Sa snimanja filma
Sa snimanja filma "Šuma"

Uloge u filmu "Šuma" ostvarili su Aida Bukva, Dino Sarija, Enes Kozličić, Aleksandar Seksan, Mehmed Porča, Faketa Salihbegović-Avdagić, Mirela Lambić, Admir Šehović, Dženita Imamović, Ivana Vojinović, Dina Mušanović, Nadine Mičić, Saša Krmpotić i Bakir Silajdžić. Za produkciju su bili zaduženi Rusmir Efendić i Kerim Mašović, za scenografiju Benjamin Poturković, za kostim Lejla Graho, a za ton Adis Baždarević. Pomoćnik reditelja je Alen Šimić, direktor fotografije Alen Alilović, asistent kamere Faris Avdić, a asistentica kostima Nađa Sinić.

"Iako članovi ekipe imaju titule, zapravo smo svi radili sve što je bilo potrebno da se film realizira, jer ovo je tek četvrtina uobičajene ekipe i samo zahvaljujući njihovoj požrtvovanosti i vjeri u ovaj film snimanje je uspješno okončano", rekao je Lončarević.