Star Wars u 4DX
23

Fanovi u Japanu mogu birati hoće li gledati "The Last Jedi" iz perspektive svijetle ili tamne strane

Klix.ba
Fanovi Star Warsa u Japanu imaju priliku uživati u 4DX verziji posljednjeg nastavka ovog filma "The Last Jedi" i to na način da izaberu hoće li film gledati iz perspektive svijetle strane sile, ili iz tamne.

Kako prenosi Hollywood Reporter, koristeći dostupnu 4DX tehnologiju, japanska kina daju svojim gledateljima mogućnost da odluče žele li gledati "The Last Jedi" iz perspektive Rebela ili New Ordera.

Zvukovi svjetlosnih mačeva, kako javljaju, razlikuju se za gledatelje ovisno o tome jesu li izabrali svijetlu ili tamnu stranu, a isto tako se razlikuju scene interijera pobunjeničkih i imperijalnih brodova po tome na koji način će sama dvorana stvoriti atmosferu specijalnim efektima.

4DX je tehnologija koja je sve rasprostranjenija u svjetskim kinima, a njen vlasnik je južnokorejska kompanija CJ 4DPLEX. Japan je prvi počeo uvoditi 4DX u svoja kina i trenutno su jedna od zemalja s najviše 4DX kina. Upravo zato je CJ 4DPLEX ovu ideju ponudio japanskoj podružnici Disneyja.

U Japanu je "The Last Jedi" dosad zaradio 59 miliona dolara, što je tek djelić ukupne svjetske zarade od 1,3 milijarde dolara. Za pretpostaviti je da će ova nova 4DX ponuda predstavljena gledateljima, Disneyju donijeti dodatnu zaradu.

Ukoliko se ta pretpostavka pokaže tačnom, moguće je da će se uskoro slična iskustva moći doživjeti i u evropskim kinima.