Film/TV
0

Fanovi Toma i Jerryja optužili Warner Bros za cenzuru

Klix.ba
Fanovi legendarnog crtića o mačku Tomu i mišu Jerryju ljuti su nakon što su dvije epizode proglašene "neprikladnim" i izbačene iz nove DVD kolekcije. U spornim epizodama Tom i Jerry se pojavljuju "zacrnjeni" te se smatraju rasno uvredljivim.

DVD kolekcija "Golden Collection Volume Two", koju je izdao studio Warner Bros, trebala je biti verzija čuvenog animiranog serijala, poredana hronološki. Ipak, epizode "Casanova Cat" iz 1951. godine i "Mouse Cleaning" iz 1948. su izbačene jer se ili Tom ili Jerry u njima pojavljuju "zacrnjeni".

Primjera radi, u epizodi "Casanova Cat" Jerryjevo lice je zacrnjeno dimom cigarete, a zatim je primoran da pleše.

Fanove je dodatno razljutila i činjenica da se kolekcija u prodaji trebala naći još prije dva mjeseca, ali još uvijek nije pronašla svoj put do polica. Ljutiti komentari preplavili su Facebook, kao i internet trgovine gdje se kolekcija mogla naručiti.

Na Facebooku se odmah pojavila i grupa "Unleash the banned Tom and Jerry cartoons".

Glasnogovornik Warner Brosa naveo je kako je kompanija bila sigurna da su određeni sadržaji serijala neprikladni još kada je glumica Whoopi Goldberg 2005. godine objasnila zašto su određene epizode zadržane u kolekciji "Looney Tunes Golden Collection".

"Uklanjanje nekih neoprostivih scena i šala iz kolekcije bilo bi isto kao i tvrdnja da predrasude nisu nikada ni postojale. One su prisutne kako bi direktno ukazale na dio naše historije koji ne smije biti ignorisan", rekla je tada Goldberg.

Crtić o Tomu i Jerryju stvorili su William Hanna i Joseph Barbera za studio Metro-Goldwyn-Mayer, a bazirali su ga na stalnom sukobu mačka i miša. Napisali su, producirali i režirali 114 kratkih crtića u periodu između 1940. i 1957. godine, a izvorni serijal je osvojio sedam Oscara.