London prebukiran
0

Fanovi Harryja Pottera uoči premijere kampuju na trgu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
(Foto: Reuters)
Ljubitelji filmova o mladom čarobnjaku Harryju Potteru stigli su iz svih krajeva svijeta na londonski Trafalgar Square, gdje kampuju uoči večerašnje premijere posljednjeg nastavka epske sage.

Entuzijasti iz Sjedinjenih Američkih Država, Švedske i Meksika su među njima. Zajedno sa svojim britanskim kolegama žele prvi vidjeti šta to nudi finale nazvano "Harry Potter i darovi smrti: Drugi dio".

Neki od njih u Londonu kampuju već šest dana, nestrpljivi da dječaka mađioničara vide u novim avanturama koje su snimljene na osnovu sedme knjige britanske spisateljice J.K. Rowling.

Daniel Radcliffe, koji tumači Potterov lik, te Emma Watson, koja glumi Hermione Granger i Ron Weasley kao Rupert Grint zgrnuli su bogatstvo radeći na ovom filmu koji prati dešavanja u školi magije Hogwarts.

Zadnjeg dana snimanja svi su plakali, ispričao je Grint, jer je to značilo i rastanak nakon 10 godina druženja.

Nakon večerašnje premijere, prikazivanje posljednjeg nastavka u britanskim i američkim kinima počet će od 15. jula. Bit će to prvi 3D film o Harryju Potteru koji će biti predstavljen istovremeno kad i 2D verzija.

Prvi film o svjetski poznatom čarobnjaku pojavio se 2001. godine, a svih sedam širom svijeta dosad su zaradili 6,4 milijarde dolara.

Posljednji u nizu režira David Yates, koji je radio i na tri od prethodnih sedam nastavaka.

Istovremeno, širom svijeta prodato je više od 400 miliona primjeraka knjiga J.K. Rowling od 1997. do danas. Dostupne su na 69 jezika.