16. Mostar film festival
137

Faketa Salihbegović Avdagić i Nives Ivanković osvojile "Stablo ljubavi" u Mostaru

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Dodjelom nagrada "Stablo ljubavi" za najbolja glumačka ostvarenja večeras je u maloj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača u Mostaru svečano zatvoren 16. Mostar Film Festival (MOFF).

Žiri u sastavu Dejan Dabić, Branka Bešević Gajić i Anila Gajević dodijelio je nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu Stojan Matavulj u filmu "Zbornica", dok je Faketa Salihbegović Avdagić nagrađena za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu " Švedsko srce moje majke".

Nagrade za najbolje sporedne uloge dobili su Mirsad Tuka i Nives Ivanković. Najboljeg debitanta ove godine nisu imali, ali su imali izvrsno ostvarenje za koje je specijalno priznanje dodijeljeno Dejanu Aćimoviću.

Najbolja nagrađena glumca Faketa Salihbegović Avdagić je nakon preuzimanja nagrade kazala kako je ova nagrada velika čast ali i velika obaveza koja će joj ostati duboko urezana u srcu.

"Nagrada na filmskom festivali koji u fokus stavlja glumačku igru je zaista velika čast i velika obaveza. Počašćena sam, što je stručni žiri odabrao da moja uloga bude ta nagrađena kao najbolja" kazala je nagrađena glumica.

Ističe kako u filmu tumači ulogu majke, odnosno bosanskohercegovačke žene koja se snađe bilo gdje u svijetu i u svom srcu ima samo ljubav za sve bez ikakvih predrasuda. To je topla ljudska priča bosanskohercegovačke žene koja je, kako kaže već osvojila dvije nagrade na festivalima, a "ovo u Mostaru je treća kao kruna na sve to".

Članica stručnog žirija Branka Bešević Gajić kazala je kako je na ovogodišnjem mostarskom festivala prikazano 12 najbolja regionalna ostvarenja te da su svi članovi žirija bili na teškom zadatku i da su kriteriji za dodjelu nagrade bili veoma strogi, ali su u konačnici donijeli poštene i jednoglasne odluke.

"Stablo ljubavi nije ni malo lako osvojiti, jer to nagrada filmske glume, gdje se ocjenjuje filmska gluma i gdje smo se vodili isključivo glumačkim ostvarenjima i gdje smo obraćali pažnju najviše na glavnu i sporednu žensku ulogu i na glavnu i sporednu mušku ulogu i nije ni malo bilo lako", kazala je Bešević Gajić.

Nakon dodjele nagrada na završnici MOFF-a prikazan je film "Švedsko srce moje majke" s kojim je spuštena i zavjesa na 16. izdanje Mostar film festivala.

U sklopu Mostar Film Festivala, koji je ove godine trajao od 11. do 15. novembra u organizaciji Kazališno filmske udruge Oktavijan u takmičarskom programu je prikazano 12 filmskih ostvarenja, a pored toga prikazani su filmovi u dokumentarnom i studentskom programu, te masterclass radionice.