Glumica BNP-a
7

Faketa Salihbegović-Avdagić dobitnica Specijalnog priznanja na Filmskim susretima u Nišu

Klix.ba
Glumci filma "Meso"
Glumci filma "Meso"
Višestruko nagrađivana glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Faketa Salihbegović - Avdagić osvojila je Specijalno priznanje na 53. festivalu glumačkih ostvarenja igranog filma "Filmski susreti Niš".

Faketa Salihbegović-Avdagić nagrađen je za ulogu dementne majke u filmu "Meso" reditelja Saše Hajdukovića i scenariste Nikole Pejakovića. Nagrada je dodijeljena 31. augusta na zatvaranju festivala, na Ljetnoj pozornici Niške tvrđave.

Nagrade na 53. festivalu "Filmski susreti Niš" dodijelio je stručni žiri koji je radio u sastavu: glumica Ana Sofrenović, glumica Bojana Maljević i glumac Tihomir Stanić.

Povodom niške premijere filma, glumica Faketa Salihbegović-Avdagić je izjavila kako je uloga u filmu "Meso" zaista predstavljala izazov za nju, baš zbog toga što je morala u nekoliko scena prikazati jedan razvojni put tog lika od jedne potpuno normalne žene koja čvrsto stoji iza svojih stavova i brani svoje imanje, svoj posao i svoju porodicu, do pada te iste jake žene pod utjecajem demencije koja mijenja njen svijet.

Filmski susreti u Nišu su 53. godinu zaredom jedna od najvažnijih regionalnih filmskih manifestacija koja afirmiše glumce kao umjetnike, ali i dramske profesionalce zbog čega je još značajnija činjenica da je Specijalnu glumačku nagradu u Zenicu donijela Faketa Salihbegović - Avdagić, čime se odaje i priznanje značaju i kvalitetu ansambla Zeničkog pozorišta.