Film/TV
5

"Fajter 2" u bh. kinima od 05. septembra

Una film, zastupnik United International Pictures (UIP) za teritoriju cijele Bosne i Hercegovine, na repertoar domaćih kina ove sedmice donosi nastavak kultnog stripovskog ostvarenja "Fajter 2" (Kick Ass 2).

Revolucionarni strip "Fajter" iz 2008. godine, postavio je pred znatiželjne čitaoce jednostavno pitanje: "Zašto niko nikad nije pokušao postati superheroj".

Tvorci stripa, Mark Millar i John S. Romita Junior, odgovorili su na to pitanje nasiljem, upečatljivim likovima i dijalozima za pamćenje. "Fajter" je prenio na veliko platno otkačenu priču o Daveu Lizewskom, običnom tinejdžeru s Manhattana koji je odlučio postati superheroj. Obučen u zeleno-žuti kostim i pod imenom Fajter zapalio je maštu publike i postao online fenomen. Iako je ovaj film, koji je pomjerio granice, zgrozio neke kritičare, publika ga je obožavala.

Film je zaradio skoro 100 miliona dolara i dobio čitavu armiju fanova. Za to vrijeme, Millar i Romita su uveliko nastavili rad na nastavcima stripa. Prvi dio serijala "Fajter" pojavio se u prodaji 20. oktobra, 2010. godine. Dvadeset četiri sata kasnije, kompletno izdanje je bilo rasprodato, a planirano je da trilogija bude završena krajem ove godine.

Kad smo posljednji put vidjeli mladu plaćenicu Opasnicu i mladog osvetnika Fajtera, oni su pokušali voditi normalan život kao dva tinejdžera, Mindy (Chloë Grace Moretz) i Dave (Aaron Taylor-Johnson). Pošto mu se matura bliži, a nije siguran šta će poslije nje, Dave odlučuje da osnuje prvi tim superheroja zajedno sa Mindy.

Nažalost, kada Mindyn alter ego bude razotkriven, ona je primorana da se penzioniše – zbog čega će morati sama da se nosi sa zločestim djevojkama iz srednje škole. S obzirom na to da nema kome da se okrene, Dave će udružiti snage sa Pravdom Zauvijek, koju predvodi preporođeni, nekadašnji mafijaš Pukovnik Američka Zastava (Jim Carrey). Njihov protivnik će ovoga puta biti The Mother Fucker (Christopher Mintz-Plasse), klinac s puno novca, vojskom plaćenika i željom za osvetom.

Akciona komedija "Fajter 2" u distribuciju kreće od 05. septembra uz redovne projekcije na repertoarima multipleksa Palas Banja Luka, FC Ekran Zenica te multipleksa Cinema City u Sarajevu.