Film/TV
0

"Fahrenheit 9/11" Michaela Moorea prikazan u Cannesu

NINA
Michael Moore
Michael Moore
Američki reditelj Michael Moore lansirao je u okviru Canneskog filmskog festivala svoje najnovije kontroverzno ostvarenje "Fahrenheit 9/11", koje je u utrci za Zlatnu palmu u kategoriji dokumentarnog filma.

Film se bavi američkim ratom protiv terorizma i sadrži scene koje će bez sumnje izazvati velike šokove u Sjedinjenim Američkim Državama. Veći dio dokumentarca posvećen je ratu u Iraku i prikazuje do sada neobjavljeni filmski materijal o maltretiranju iračkih zatvorenika i teško ranjenim američkim vojnicima.

Oskarovac Moore usmjerio je svoj bijes na američkog predsjednika Georga Busha. U Cannesu je izjavio da se nada da će njegov film doprinijeti Bushovom porazu na predsjedničkim izborima u novembru ove godine.

Moore nije poštedio ni britanskog premijera Tonyja Blaira. Moore je naime "prilijepio" lica Georga Busha, Tonyja Blaira, američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja, i ministra obrane Donalda Rumsfelda na likove popularnog vesterna iz 70-godina "Bonanca".

Četvorka se pojavljuje na ekranu uz poznate zvuke s uvodne špice, izazivajući gromoglasan smijeh u publici.

Govoreći na konferenciji za novinare poslije prikazivanja filma, Michael Moore je opisao odnose Busha i Blaira kao "neugodnost" za britanski narod. "Ono što me je na neki način deprimiralo u vezi s Tonyjem Blairom jest činjenica da je on pametan momak. Što uopće radi s jednim takvim tipom (Bushem)? Oni su najuvrnutiji par koji sam ikada vidio", kazao je Moore.