Film/TV
0

"Fahrenheit 9/11" izvan utrke za Zlatni globus

NINA
Organizatori dodjele filmskih nagrada Zlatni globus odbili su u službenu konkurenciju uvrstiti film “Fahrenheit 9/11” reditelja Michaela Moora, ali su zato prihvatili kandidaturu, također kontroverznog filma Mela Gibsona “Pasija”.

Moorov film je odbijen s obrazloženjem da Zlatni globus ne obuhvaća kategoriju dokumentarnog filma, objašnjava danas stručni časopis Variety pa bi, kako prenosi agencija AFP, bilo nepošteno da samo on bude prihvaćen, a ostali dokumentarci odbijeni.

Doduše, neki od članova Udruženja stranih novinara u Hoolywoodu (HFPA), koje je i organizator dodjele Zlatnog globusa, predlagali su da se Moorovu filmu dodijeli specijalna nagrada, ali je njihov prijedlog odbačen. S druge strane, Gibsonov film je prihvaćen kao kandidat za Zlatni globus za najbolji strani film, iako nema naznačenu zemlju porijekla i uprkos tome što aramejski jezik kojim se govori u filmu nije živi jezik.

Međutim, budući da se prema statutu Zlatnog globusa u kategoriji stranog filma mogu takmičiti svi filmovi u kojima se ne govori engleski, u slučaju “Pasije” kriteriji su bili zadovoljeni.

Smatra se da nagrade Zlatni globus, koje će biti uručene 16. januara 2005., uglavnom ukazuju na buduće oskarovce.