{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Fahrenheit 9/11" izvan utrke za Zlatni globus

N
NINA
10.11.2004. u 17:18
0
0
"Fahrenheit 9/11" izvan utrke za Zlatni globus
0
"Fahrenheit 9/11" izvan utrke za Zlatni globus
Organizatori dodjele filmskih nagrada Zlatni globus odbili su u službenu konkurenciju uvrstiti film “Fahrenheit 9/11” reditelja Michaela Moora, ali su zato prihvatili kandidaturu, također kontroverznog filma Mela Gibsona “Pasija”.
Moorov film je odbijen s obrazloženjem da Zlatni globus ne obuhvaća kategoriju dokumentarnog filma, objašnjava danas stručni časopis Variety pa bi, kako prenosi agencija AFP, bilo nepošteno da samo on bude prihvaćen, a ostali dokumentarci odbijeni.

Doduše, neki od članova Udruženja stranih novinara u Hoolywoodu (HFPA), koje je i organizator dodjele Zlatnog globusa, predlagali su da se Moorovu filmu dodijeli specijalna nagrada, ali je njihov prijedlog odbačen. S druge strane, Gibsonov film je prihvaćen kao kandidat za Zlatni globus za najbolji strani film, iako nema naznačenu zemlju porijekla i uprkos tome što aramejski jezik kojim se govori u filmu nije živi jezik.

Međutim, budući da se prema statutu Zlatnog globusa u kategoriji stranog filma mogu takmičiti svi filmovi u kojima se ne govori engleski, u slučaju “Pasije” kriteriji su bili zadovoljeni.

Smatra se da nagrade Zlatni globus, koje će biti uručene 16. januara 2005., uglavnom ukazuju na buduće oskarovce.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: