Film/TV
0

F.I.S.T. s dva filma na ovogodišnjem Zagreb film festivalu

FENA
U okviru takmičarskog programa ovogodišnjeg Zagreb film festivala od 16. do 21. oktobra među deset filmova iz cijelog svijeta bit će prikazana čak dva igrana filma realizirana u F.I.S.T. produkciji.

Riječ je o dugometražnim igranim filmovima "Nafaka" reditelja Jasmina Durakovića i "Gospođica" rediteljice Andree Štake, koji je F.I.S.T. radio u koprodukciji s filmskom kućom "Dschoint Ventschr Filmproduktion AG" iz Švicarske, navodi se u saopćenju F.I.S.T.

Oba filma takmiče se za glavnu nagradu Festivala "Zlatna kolica", a u konkurenciji su i za Nagradu publike.

Film "Gospođica" kao pobjednik ovogodišnjih festivala u Lokarnu i Sarajevu otvorit će festival u Zagrebu, dok je projekcija "Nafake" predviđena za 18. oktobar. Nakon projekcije bit će upriličen i koncert grupe "Zabranjeno pušenje" na kojem će predstaviti muziku iz filma.

Osim u Zagrebu, "Nafaka" će biti prikazana i u Sisku, a projekcijama će prisustvovati brojna ekipa filma, između ostalih, reditelj i scenarist Jasmin Duraković, producent Davor Pušić te glumci Mustafa Nadarević, Lucija Šerbedžija, Senad Bašić, Jasna Beri, Mirsad Tuka i Feđa Štukan.

U okviru četvrtog Zagreb film festivala bit će prikazano oko 80 filmova. Riječ je uglavnom o debitantskim filmovima iz cijelog svijeta, čime Festival nastavlja tradiciju otkrivanja i predstavljanja svježih filmskih imena.