Film/TV
1

Evropska premijera dokumentarnog filma "Rock'n'War" u Pragu

Klix.ba
Dokumentarni film "Rock'n'War" nastao u okviru Artz produkcije iz Tuzle svoju evropsku premijeru imat će u evropskoj prijestolnici kulture Pragu 19. aprila 2016. godine.

Režiser filma Damir Pirić i producent Rusmir Krdžalić biti će gosti čuvene teatarske kuće Rock Opera Praha, gdje će ovaj dokumentarni film biti i prikazan.

Poziv za gostovanje u Pragu ovoj tuzlanskoj produkcijskoj kući dolazi u pravo vrijeme i to nakon uspješno organizovane turneje bosanskohercegovačke dive i interpretatorke sevdalinke Amire Medunjanin koja je u Zenici i Tuzli održala dva vrlo uspješna koncerta i predstavlja povod za nastavak već ranije započete suradnje između Artz produkcije Tuzla i Rock Opera Praha, a sve u cilju organizovanja gostovanja ove prestižne ustanove na 3. arTz Festivalu - Festivalu savremene umjetnosti koji će se održati u junu 2016. godine u Tuzli. Kao dio planiranih aktivnosti, za goste iz Tuzle bit će upriličen i prijem u ambasadi Bosne i Hercegovine u Pragu.

Da podsjetimo, dokumentarni film "Rock'n'War" je priča o fenomenu muzičke scene koja je nastala u najteže vrijeme, u ratu. To je priča o mladim ljudima i njihovoj snazi, volji i želji da muzikom prkose nasilju i opštem ludilu koje donosi rat. Film je svoju premijeru imao 2015. godine u sklopu Festivala Kaleidoskop u Tuzli, a televizijsku premijeru je imao 12. novembra 2015. godine na Federalnoj televiziji u sklopu vrlo gledanog serijala "Dokumentarni četvrtak". Nakon Praga, film će biti prikazan u Beču, Ljubljani i Beogradu.