Film/TV
0

Evropa podržala novi film Rajka Grlića "Karaula"

Sarajevo-X
Na sjednici fondacije za podršku produkciji i distribuciji filmova pri Savjetu Evrope «Eurimages» u Istanbulu koja se održava od 4.10 – 6.10 odlučeno je da se u iznosu od 200.000€ finansijski podrži realizacija novog filma Rajka Grlića "Karaula".

Pored producentske kuće Refresh koja vodi ovaj projekat u njemu učestvuju i Vertigo Film iz Slovenije, Propeler film iz Hrvatske, Sektor Film iz Makedonije, produkcija Mike Downey-a iz Velike Britanije, a sa producentima iz Austrije i Srbije i Crne Gore pregovori su u toku.

Producent Ademir Kenović naglasio je da za njega produkcija Karaule predstavlja veliki izazov jer je prva filmska koprodukcija među bivšim jugoslavenskim republikama.

Sem Eurimages fondacije film je podržalo i Ministarstvo kulture Republike Makedonije i Filmski Sklad Republike Slovenije.

Rajko Grlić, reditelj je filmova «Čaruga», «Samo jednom se ljubi»,«U raljama života» koji su nagrađivani na renomiranim svjetskim festivalima od Kana preko San Sebastijana do Tokija.

Film «Karaula» je žestoka komedija o prošlom vremenu bez nostalgije i mržnje.

Scenarij filma radjen je po jednom od najprodavanijih romana u prošloj godini «Ništa nas ne smije iznenaditi» Ante Tomića koji je ujedno i koscenarista sa redateljem Rajkom Grlićem. Glavnu ulogu u filmu tumači Emir Hadžihafizbegović. Početak snimanja filma najavljen je za kraj oktobra na lokaciji Ohridskog jezera u Makedoniji.

Za bosanskohercegovačku kinematografiju i filmske radnike nam je iz Turske stigla još značajnija vijest da je pored odlučivanja o dodjeli sredstava filmskim projektima najavljeno je i pridruživanje Bosne i Hercegovine fondaciji Eurimages.

Filmska produkcija u Bosni i Hercegovini je doživjela snažan razvoj u posljednih nekoliko godina, a podrškom filmu «Karaula» učvrstila je svoju poziciju u pregovorima sa Eurimages. Institucije Vlade sa ministrom Safetom Halilovićem ispred Ministarstva civilnih poslova i ministrom Gavrilom Grahovcem ispred Federalnog ministarstva za kulturu i sport efikasno su uz inicijativu Refresh produkcije i nakon višemjesečnih razgovora sa generalnim sekretarom Eurimages Renate Roginas u Strazburu, Dubrovniku, Jerusalemu, Sarajevu i Istanbulu pokrenuli proceduru ispunjavanja svih uslova pristupanju Eurimages. Pismo o namjeri pridruživanja BiH Eurimages koje je značajan korak razmatrano je na sjednici u Istanbulu.

EURIMAGES je fond Savjeta Evrope namijenjen poticanju koprodukcije, distribucije i promocije evropskog filmskog stvaralaštva. Osnovan je 1989. i danas ima 30 zemalja članica. Cilj je fonda razvijanje evropske filmske industrije putem produkcije i distribucije filmova, te uspostavljanje suradnje između evropskih filmskih profesionalaca.

Članstvo BiH u ovoj važnoj instituciji Savjeta Evrope otvara producentskim kućama i rediteljima mogućnosti jednostavnijeg finansiranja produkcije filma jer se i do 20% ukupnog budžeta filma može realizovati iz ovog fonda a pored toga Eurimages daje potporu i distribuciji filmova širom Evrope.