"Naša staništa"
10

Evo šta donosi peta sedmica otvorenog programa Pravo Ljudski Film Festivala

L. K.
Ovosedmičnim programom "Zemlja“ propituje se odnos geografije, krajolika i društva, kolektivna sjećanja utkana u vodu, zemlju, biljke. U središtu programa je utjecaj krajolika, drveća, zemlje na mjesta koja gradimo, na svakodnevni život i ljude koji postajemo, na identitet zajednice, na nas, na sva naša čitanja prošlosti, jer krajolik je dio onoga što smatramo ličnim.

"… Tradicionalni zemljopisni uvod u historiju kojeg nalazimo na početku tolikih knjiga – često ne služi svrsi – sa njegovim opisom mineralnih ležišta, poljoprivrednih vrsta i tipične flore, koji se ukratko nabroje i više nikad ne spominju, kao da se cvijeće ne vraća svakog proljeća, kao da stada ovaca ne migriraju svake godine, a brodovi kao da plove po mirnom moru koje se ne mijenja svakog godišnjeg doba ...“, zabilježio je Fernand Braudel, koji će 1947. godine sa svojom kapitalnom knjigom Mediteran zauvijek promijeniti konzervativno čitanje i bilježenje historije.

Otvoreni program Pravo Ljudski Film Festivala "Naša staništa“ je tokom četiri sedmice pogledalo 5540 osoba, a program je obuhvatio preko 30.000 ljudi samo kroz Facebook.

Program se otvara filmom špansko-kanadsko-kubanske produkcija Ceiba, koji istražuje odjeke kolonijalne prošlosti u krajoliku i zvučnim predjelima današnje Kube, a zatvara se maestralnim kompleksnim radom Karelia venecuelanskog reditelja sa adresom u Barceloni, Andresa Duquea.

U filmu Karelia se susreću duhovnost i politika sa drvećem, šumom i porodicom koje živi skoro pa šamanski na granicima Rusije. U ovoj intuitivnoj montaži poetičnih utisaka, historijskog materijala, slika prirode, porodičnih scena i dirljivih ličnih svjedočanstava satkana je traumatična historija ovog kraja koji je nekada pripadao Švedskoj.

Program "Naša staništa“ nastao je kao rezultat saradnje, podrške i solidarnosti autora i autorica koji su tokom proteklih godina bili dio Pravo Ljudski Film Festivala. Kuratori programa su Diogo Pereira i Kumjana Novakova, a projekcije su svaki dan u 18 sati na zvaničnom vimeo kanalu i Facebook stranici Pravo Ljudski Film Festivala. Raspored projekcija tokom ove sedmice možete naći na Facebooku. Sve su projekcije otvorene.